Pogoršanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu

Slika /PU_BB/Policija-ilustracije/Policija prometna.jpg
Foto: ilustracija

U razdoblju od siječnja od travnja 2023. godine došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti jer su evidentirane 4 prometne nesreće s poginulim osobama što je povećanje za 100 % u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Ukupno je evidentirano 196 prometnih nesreća, što je smanjenje za 10,9 % u odnosu na isti period 2022. godine. Evidentirano je 56 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 20 %, a evidentirano je 136 prometnih nesreća s materijalnom štetom, odnosno smanjenje za 8,1 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U razdoblju od siječnja do travnja 2023. godine evidentirano je smanjenje broja težih prometnih nesreća za 13,6 % u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.
U prometnim nesrećama na području PU bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do travnja 2023. godine evidentirano je smanjenje nastradalih osoba u odnosu na isto razdoblje 2022. godine za 6,7 %. Evidentirane su 4 smrtno stradale osobe što je povećanje za 100 % u odnosu na isto razdoblju prošle godine, teško tjelesno je ozlijeđeno 18 osoba, što je smanjenje za 25 %, a evidentirano je i smanjenje lako tjelesno ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama za 3,8 %.
U razdoblju od siječnja do travnja 2023. godine 3 osobe koje su smrtno stradale u prometnim nesrećama, preminule su na mjestu događaja, dok je jedna osoba preminula u roku do 30 dana od prometne nesreće.

U razdoblju od siječnja do travnja 2023. godine najviše prometnih nesreća je evidentirano u nedjelju (37). Prometne nesreće sa poginulim osobama evidentirane su petak (1), subota (1) i u nedjelju (2), najveći broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama evidentiran je u nedjelju (10), dok je najveći broj prometnih nesreća s materijalnom štetom evidentiran također u nedjelju (25).
U razdoblju od siječnja do travnja 2023. godine najviše prometnih nesreća je evidentirano u vremenu od 18-20 sati (32). Prometne nesreće s poginulim osobama evidentirane su u vremenu od 00,00-04,00 sati, 04,00-06,00 sati, 10,00-12,00 sati i 18,00-20,00 sati, najviše prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama evidentirano je u vremenu od 12,00-14,00 sati, njih 10, dok je najviše prometnih nesreća s materijalnom štetom evidentirano u vremenu od 18-20 sati i to njih 23.

U razdoblju od siječnja do travnja 2023. godine najviše prometnih nesreća bilo je zbog bočnih sudara (45), slijetanja vozila sa ceste (31) i udara vozila u parkirano vozilo (26).
U razdoblju od siječnja do travnja 2023. godine najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su nepoštivanje prednosti prolaska, njih 36 i brzina neprimjerena uvjetima, njih 30 i nepropisno kretanje vozila po kolniku, njih 24.

U razdoblju od siječnja do travnja 2023. godine evidentirano je 37 prometnih nesreća kojima je uzrok brzina što je smanjenje za 2,6 %, a u kojima su 2 prometne nesreće sa poginulim osobama, 13 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 22 prometne nesreće s materijalnom štetom.
U razdoblju od siječnja do travnja 2023. godine postotak vozača koji su prouzročili prometne nesreće u alkoholiziranom stanju iznosi 17,9 %, što predstavlja  smanjenje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Alkoholizirani vozači skrivili su 35 prometnih nesreća što je smanjenje za 34 % a udio u ukupnom broju prometnih nesreća iznosi 18 %. Nisu evidentirane prometne nesreće s poginulim osobama, što je smanjenje za 200 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, smanjen je broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 52,2 % i smanjen je broj prometnih nesreća s materijalnom štetom za 14,3 %.

Evidentirano je stradavanje 12 djece u prometnim nesrećama što je povećanje za 100 %. 12 djece je zadobilo lake tjelesne ozljede i to 1 kao vozač, 9 u svojstvu putnika i 2 u svojstvu pješaka.
U razdoblju od siječnja do travnja 2023. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske mladi vozači prouzročili su 45 prometnih nesreća što je povećanje za 25,9 %, dok udio u ukupnom broju prometnih nesreća iznosi 17,3 %. U prometnim nesrećama 1 osoba je smrtno stradala što je povećanje za 100 %, povećan je broj prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama za 33,3 %, a broj PN s materijalnom štetom povećan je za 16,7 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U razdoblju od siječnja do travnja 2023. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske vozači stariji od 65 godina skrivili su 39 prometnih nesreća što je povećanje za 21,9 % u odnosu na prošlogodišnje razdoblje, a udio tih prometnih nesreća u ukupnom broju PN je 19,9 %.

Evidentirano je povećanje broja prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama za 100 %, smanjenje broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 20 % te povećanje prometnih nesreća s materijalnom štetom za 36,4 %.

Evidentirano je stradavanje 6 pješaka u prometnim nesrećama što je jednako kao i u istom razdoblju 2022. godine. Najviše stradalih pješaka je na području Policijske postaje Bjelovar.  

Evidentirano je 6 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla, što predstavlja smanjenje u odnosu na prošlogodišnji period za 14,3 %.

Nisu evidentirane prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači mopeda, što je smanjenje za 200 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Evidentirane su 4 prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači motocikla, što je povećanje za 33,3 % u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.
 
Policijski službenici od siječnja do travnja 2023. godine utvrdili su ukupno 5798 prekršaja, a policijska uprava bjelovarsko-bilogorska provela je i organizirala 24 županijske akcije te su policijske postaje provele još 29 lokalnih akcija. Ukupno je prevedeno 60 preventivnih aktivnosti ( radio emisije, sastanci, edukacije i sl.)
 
Policijski službenici su u svom postupanju naglasak stavili na procesuiranje najtežih prometnih prekršaja zbog kojih se događaju prometne nesreće i posljedice, a osobito upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droge, prekoračenje dopuštene brzine kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i sigurnosnih sjedalica, nepropisna upotreba mobitela, upravljanje bez položenog vozačkog ispita i za vrijeme zabrane, prekršaji mladih vozača, prekršaji vozača teretnih vozila i autobusa, traktora, poljoprivrednih strojeva, mopeda, motocikla, bicikla i pješaka te upravljanje neregistriranim, tehnički nepregledanim i neosiguranim vozilima.
 
U cilju zaustavljanja negativnog trenda, Ministarstvo unutarnjih poslova i policijska uprava poduzimaju aktivnosti u koje je uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaji, odnosno oprema koja se koristi za nadzor i kontrolu prometa  (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica).
Aktivnosti se provode ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi. Upravo zbog navedenih razloga policija provodi i pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača, a vozačima dodatno kontrolira prisutnost droga u organizmu.
 
Savjeti sudionicima u prometu:
 
 Ovom prilikom sve sudionike u prometu, a posebice vozače, upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa odnosno da:
-vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
-brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti,
-poštuju ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
-ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
-ne koriste mobitel tijekom vožnje,
-koriste sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
-se pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu,
-bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
-pješačkim prijelazima približavaju se sa smanjenom brzinom i povećanim
oprezom,
-prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
-ako se kao pješak kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodaju uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koriste svjetliju odjeću i bude označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
-biciklisti, budu propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
 
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno apeliramo na  mlade vozače, vozače starije od 65 godina, vozače mopeda, motocikala, bicikala, pomoćnih pješačkih sredstava i osobnih prijevoznih sredstava.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska u narednom razdoblju poduzimat će niz mjera i aktivnosti s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i stradavanja u njima, odnosno održavanja povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu.
 

Priopćenja | Promet i vozila