Dragovoljna predaja oružja tijekom 2019. godine u akciji „Manje oružja – manje tragedija“

Slika /PU_BB/slike vijesti/manje oružja, manje tragedije.jpg

Nastavlja se provođenje akcije "Manje oružja - manje tragedija" tako da građani mogu i dalje dragovoljno predavati oružje koje imaju u svom posjedu nezakonito

Foto: ilustracija

Dragovoljno izručiti oružje i streljivo koje su nedozvoljeno posjedovali tijekom 2019. godine, te tako izbjeći moguće prekršajne ili kaznene sankcije su odlučili građani Županije bjelovarsko-bilogorske. Time su otklonili opasnost iz svoje okoline i dali svoj doprinos većoj sigurnosti svih nas.

Ističemo zadovoljstvo s rezultatima prošlogodišnje akcije „Manje oružja - manje tragedija“ odnosno s brojem dragovoljno predanog oružja, streljiva i minskoeksplozivnih sredstava.
 
Odazivajući se na naše kontinuirane pozive građani su dragovoljno predali sveukupno:
  • 27 komada raznih pušaka,
  • 15 pištolja i revolvera,
  • 14 635 komada streljiva različitog kalibra,
  • 114 ručnih bombi,
  • 30 mina,
  • 4 ostala rasprskavajuća oružja, te
  • 2,4 kilograma različitog eksploziva. 
Zbrajajući rezultate možemo konstatirati da je iz godine u godinu sve veći broj dragovoljno predanog oružja i streljiva te eksplozivnih sredstava što zasigurno znači da građani prepoznaju dobrobiti ove akcije.      
 
Ova MUP-ova akcija "Manje oružja - manje tragedija" omogućava građanima dobrovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih ubojitih sredstava bez ikakvih sankcija, odnosno protiv građana koji dragovoljno prijave i predaju nelegalno oružja neće se pokrenuti prekršajni niti kazneni postupak.
          
Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A – zabranjeno vatreno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i sl.
 
I nadalje pozivamo i apeliramo na sve one, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje, streljiva ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj namjeri dragovoljne predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način.

Također apeliramo na građane da oružje, streljivo i druga ubojita sredstva ne odlažu i ne ostavljaju na mjestima kao što su kontejneri za smeće, putnim jarcima, šumskim putovima, potocima ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi, na kojima bi ona mogla ugroziti njihovu ili sigurnost drugih ljudi, a posebice djece, već se ”uljeza„ iz svojih domova mogu riješiti na  siguran i jednostavan način pozivom na broj 192.

Vijesti u brojkama | Društvo i zajednica