Pogoršanje stanja sigurnosti u prometu u prvoj polovici 2020. godine

Slika /PU_BB/Promet/B1poster-B-fc163bd199.jpg

Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska i u narednom razdoblju će poduzimati niz mjera i aktivnosti s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i stradavanja u njima, odnosno održavanja povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu

Foto: ilustracija

U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine na području naše PU došlo je do naglog pogoršanja stanja sigurnosti, evidentirano je 8 prometnih nesreća s poginulim osobama, što je povećanje za 166,7% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, iako je ukupno evidentirano 260 prometnih nesreća, odnosno smanjenje za 18,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Evidentirano je i smanjenje broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 27,1% te za 14,8% prometnih nesreća s materijalnom štetom.
U analiziranom razdoblju 2020. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 9 osoba, što je povećanje za 200% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Teško su ozlijeđene 33 osobe što je smanjenje za 5,7%, a 115 osoba je zadobilo lake tjelesne ozlijede, što je smanjenje za 14,8% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.
Sagledavajući posljedice sudionika prometnih nesreća po svojstvu u razdoblju od siječnja do kraja lipnja 2020. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske u prometnim nesrećama poginula su 4 vozača, 2 putnika i 3 pješaka,
Najviše prometnih nesreća evidentirano je u razdoblju od 06.00 do 20.00 sati, odnosno ukupno njih 211, a u kojem razdoblju je evidentirano 7 prometnih nesreća s poginulim osobama, zatim 89 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 115 prometnih nesreća s materijalnom štetom, iz čega je vidljivo da se najviše prometnih nesreća događa za vrijeme dolaska i odlaska s posla i obavljanja svakodnevnih obaveza.
U analiziranom razdoblju najviše prometnih nesreća bilo je zbog slijetanja vozila s ceste, njih 64, bočnih sudara 46, sudara iz suprotnih smjerova 37 i udara u parkirano vozilo 34.
Prometne nesreće s poginulim osobama tijekom analiziranog razdoblja 2020. godine prouzrokovane su osobnim automobilom, motociklom, autobusom, teretnim automobilom i traktorom. Najviše prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama prouzrokovane su osobnim automobilima.
Najčešća okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama bile su brzina neprimjerena uvjetima, njih 52, ostale greške vozača, njih 45 i nepoštivanje prednosti prolaska 37.
U analiziranom razdoblju 2020. godine evidentirane su 72 prometne nesreće kojima je uzrok nepropisna brzina i brzina neprimjerena osobinama i stanju ceste, što je smanjenje za 15,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, odnosno evidentirano je 5 prometnih nesreća s poginulim osobama, 28 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 28 prometnih nesreća s materijalnom štetom, a kojima je uzrok brzina.
Prometne nesreće kojima je uzrok brzina po danima dogodile su se: u nedjelju 12, u srijedu 11, u utorak 10, u petak 9, u subotu 8 i u ponedjeljak 6 prometnih nesreća. Prometne nesreće s poginulim osobama kojima je uzrok brzina evidentirane su u petak i nedjelju.
U analiziranom razdoblju postotak vozača koji su prouzročili prometne nesreće u alkoholiziranom stanju iznosi 26,4%, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
U navedenom razdoblju 2020. godine u prometnim nesrećama dvoje djece je teško tjelesno ozlijeđeno, jedan kao pješak i jedan kao putnik u osobnom automobilu, dok je 15 djece lakše tjelesno ozlijeđeno i to 11 djece kao putnici, troje djece kao pješaci i jedno dijete kao vozač (bicikla), odnosno evidentirano je povećanje teško tjelesno ozlijeđene djece za 100% i lako tjelesno ozlijeđene djece za 275%. Povećanje za 500% ozlijeđene djece evidentirao je kod djece koja su nastradala kako putnici u vozilima, odnosno u automobilima svojih roditelja.
U prometnim nesrećama stradalo je 17 pješaka, od kojih su 3 smrtno stradala, 5 ih je teško tjelesno ozlijeđenih i 9 lako tjelesno ozlijeđenih.
Evidentirano je 13 prometnih nesreća u kojima su vozači bicikla ozlijeđeni što je povećanje broja prometnih nesreća vozača bicikla za 18,18% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.
Evidentirano je 6 prometnih nesreća u kojima su vozači mopeda ozlijeđeni što je smanjenje prometnih nesreća u kojima su učestvovali vozači mopeda za 36,4% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.
Evidentirane su 2 prometne nesreće u kojima su poginuli vozači motocikla, što je povećanje za 200 % u odnosu na isto razdoblje 2019. godine te 3 prometne nesreće u kojima su ozlijeđeni vozači motocikla i 2 prometne nesreće u kojima je nastupila materijalna šteta.
PU bjelovarsko-bilogorska je tijekom 2020. godine provela i organizirala 18 županjskih akcija, provedeno je 30 lokalnih akcija kao i 31 preventivna aktivnost (radio emisije, edukacije, preventivni letci, pregledi autosjedalica i sl.)
Aktivnosti policije su bile usmjerene na zahvaćanje najtežih prometnih prekršaja koji su u uzročnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, a osobito upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, droga i lijekova, prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, upravljanja bez položenog vozačkog ispita i za vrijeme zabrane, prekršaji mladih vozača, prekršaji vozača teretnih vozila i autobusa, traktora, poljoprivrednih strojeva, mopeda, motocikla, bicikla i pješaka, upravljanja neregistriranim, tehnički nepregledanim i neosiguranim vozilima, nekorištenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige te nepropisna upotreba mobitela.
Vozačima mopeda i motocikla prije stupanja na prometnice savjetujemo da provjere tehničku ispravnost uređaja na svojim vozilima, da provjere ispravnost svoje opreme i da ju obavezno koriste na propisani način, zatim da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti, da ne voze slalom između vozila te da na raskrižjima i drugim mjestima na kojima su zaustavljena vozila ne vrše njihovo obilaženje s desne strane. Ovom prilikom posebno podsjećamo i na obvezu vožnje mopeda i motocikala s upaljenim dnevnim svjetlima tijekom cijele godine, dok za ostale kategorije vozila ova obveza vrijedi samo u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka.
Što se tiče vozača bicikala, podsjećamo na obvezu njihovoga označavanja reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom prilikom prometovanja noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti, a pješake na obvezu upotrebe izvora svjetlosti ili reflektirajućom materijom prilikom kretanja cestom u istim uvjetima.
Također, sezona je obavljanja poljodjelskih radova, a time i učestalijeg sudjelovanja u prometu vozača traktora te poljoprivrednih i radnih strojeva. Najčešći uzroci stradavanja u tim slučajevima jesu: tehnička neispravnost traktora, neiskustvo vozača, veliki nagibi na poljoprivrednim površinama i utjecaj alkohola zbog kojega dolazi do precjenjivanja vlastitih vozačkih sposobnosti, a nisu rijetki niti slučajevi nepropisnog prijevoza tereta. Putnici na tim vozilima najčešće stradavaju zbog pada na tlo uslijed nepravilnog prijevoza na vanjskim dijelovima karoserije traktora, priključaka i priključnih vozila koja nisu namijenjena prijevozu putnika te ih pozivamo i na pojačan oprez prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, obilaženja, skretanja, prestrojavanja i zaustavljanja, odnosno na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska te posljedično i stradavanja.
U tijeku je i turistička sezona pa apeliramo na vozače da na put kreću odmorni, da se vežu sigurnosnim pojasom, pobrinu se za primjeren smještaj djece u vozilu, da brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti, da poštuju ograničenja brzine, ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, da ne ulaze u rizična pretjecanja te da se pri vožnji u kolonama, kreću na dovoljnom razmaku u odnosu na vozila ispred.
 
Policijski službenici su tijekom 2020. godine ostvarili zaista velik broj preventivnih i represivnih aktivnosti te ovom prilikom apeliramo na najrizičnije i najranjivije kategorije sudionika u cestovnom prometu: pješake, mlade vozače, vozače mopeda i motocikla, bicikliste, djecu i osobe starije životne dobi, da i sami poduzmu samozaštitne mjere za sigurno sudjelovanje u prometu, prvenstveno u uvjetima smanjenje vidljivosti kao što je nošenje reflektirajućih prsluka i reflektirajuće odjeće.     
 

Priopćenja | Promet i vozila