Informativni letak: Oprez! Nemaš prednost!

  • Slika /PU_BB/Promet/Let_Biciklist A5 230620-preview.png
  • Slika

Svrha ovog letka je da vozače bicikla upozna s prometnim pravilima na biciklističko-pješačkoj stazi kao i drugim prometnim propisima koji vrijede za bicikliste kao vozače u prometu

Foto: letak

Na području PU bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od 1. siječnja do 29. lipnja 2020. godine evidentirano je 13 prometnih nesreća u kojima su vozači bicikla ozlijeđeni što je povećanje broja prometnih nesreća vozača bicikla za 8,33% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Tijekom cijele 2019. godine evidentirano je 20 prometnih nesreća u kojima su vozači bicikla ozlijeđeni iz čega proizlazi da su biciklisti takozvana slabija strana u odnosu na motorna vozila jer nemaju zaštitu u obliku kabine pa su stoga u većoj opasnosti od ozljeđivanja i zadobivanja teških tjelesnih ozljeda. S druge strane biciklisti su ujedno i opasnost za pješake jer nepropisnom vožnjom po nogostupu i u parkovima često biciklom nalete na pješaka uslijed čega isti zadobije tjelesne ozlijede.

Svakodnevno možemo pročitati o problemima s kojima se suočavaju biciklisti u prometu, a koji se osobito odnose na nedostatak infrastrukture. U Republici Hrvatskoj ne postoji dovoljno uređenih staza kojima bi se biciklisti kretali pa su oni po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama na mjestima gdje nema uređenih staza za kretanje, obavezni kretati se kolnikom uz ostala vozila, što ih u uvjetima gradske vožnje dovodi u stalnu opasnost.

Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno Grad Bjelovar je u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz prethodnu suglasnost PU bjelovarsko – bilogorske, uredio  promet na svom području pa je tako 2019. godine izrađen Prometni elaborat usklađenosti biciklističke infrastrukture Grada Bjelovara s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi kojim su uređena 23 kilometra biciklističke infrastrukture.

Zbog novouređene biciklističke infrastrukture na području grada Bjelovara, velikog broja prometnih nesreća vozača bicikla te padova s bicikla (većim dijelom zbog alkohola)  PU bjelovarsko-bilogorska izradila je letak: Oprez! Nemaš prednost!, a kojem je svrha vozače bicikla upoznati s prometnim pravilima na biciklističko-pješačkoj stazi kao i drugim prometnim propisima koji vrijede za bicikliste kao vozače u prometu.

Navedene letke dijelit će pripadnici Prometne jedinice mladeži Postaje prometne policije Bjelovar.

Isto tako apeliramo i na vozače osobnih automobila da ne parkiraju svoje automobile na biciklističko-pješačkim stazama.

Zbog sigurnosti svih sudionika u prometu, kao i smanjenja broja prometnih nesreća, posebice prometnih nesreća s poginulim i ozlijeđenim osoba, apeliramo na sve sudionike da se pridržavaju prometnih pravila i zakonskih odredbi.

Najave | Promet i vozila