Ostvareni rezultati pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa

Slika /PU_BB/Promet/Policija - stop.jpg

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela.
 
U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.
 
Tako su policijski službenici proteklog vikenda utvrdili ukupno 119 prometna prekršaja od čega izdvajamo:
 
- 9 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,72 g/kg izmjerena kod 34-godišnjeg vozača bicikla u Grubišnom Polju,
- 65 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u Donjem Daruvaru i ona je iznosila 104 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 70 km/h,
- 13 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 3 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom te
- 29 ostalih prekršaja.
 
Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godina (4 takva prekršaja), dok je najviše izmjerenih koncentracija alkohola u organizmu bilo u rasponu od 0,51 do 1,00 g/kg.
 
U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene četiri osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivist“. Protiv trojice je proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalne kazne.
 
Tijekom proteklog vikenda na prometnicama naše policijske uprave dogodilo se šest prometnih nesreća od kojih su dvije s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene. Ostale prometne nesreće su bile samo s materijalnom štetom.
 
I danas 02. svibnja, od 9 do 12 sati, policijski službenici su proveli preventivno-represivnu akciju u prometu na području cijele naše Bjelovarsko-bilogorske županije. Na 19 lokacija kontrolirano je 43 vozilo, a budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na kontrolu korištenja sigurnosnih pojaseva te nedozvoljeno korištenje mobitela vozača za vrijeme upravljanja vozilom utvrđeno i sankcionirano je 14 takvih prekršaja.

Deset sudionika u prometu nije bilo vezano sigurnosnim pojasom na prednjim sjedištima, dok je četiri vozača kažnjeno zbog nepropisnog korištenja mobilnog telefona za vrijeme vožnje. Sedam sudionika je kažnjeno za ostale prometne prekršaje.

Policijski službenici nastavljaju sa pojačanim aktivnostima nadzora prometa koji će se nadzirati uglavnom u dane vikenda s naglaskom na teže prometne prekršaje (tzv. “četiri ubojice“ u prometu), brzine, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, no i druge prometne prekršaje.

Pozivamo sve sudionike u prometu na oprez, odgovorno ponašanje u prometu te poštivanje prometnih propisa.

Pisane vijesti | Promet i vozila