Operativna akcija "Mir i dobro 2020./2021." - za veselije, ljepše i svečanije blagdane

Slika /PU_BB/slike vijesti/miridobro.jpg

Akcija „Mir i dobro“ ove godine provodit će se od 15. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021. i u prvom redu joj je svrha sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava

Foto: ilustracija

             Radi otklanjanja opasnosti od nezakonite uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava, te održavanja povoljnog stanja opće sigurnosti, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana tradicionalno se provodi operativna akcija „Mir i dobro“. 
             Akcija „Mir i dobro“ ove godine provodit će se od 15. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021. i u prvom redu joj je svrha sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.
             Inače, „Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno, od 1993. godine, organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani  protekli u miru. Kao i u prošlim godinama, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva, pa se s razlogom očekuje i nezakonita nabava takvih sredstava. 
            Obzirom na trenutno nepovoljnu epidemiološku situaciju i Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojima su uvedene nužne epidemiološke mjere radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, a posebno mjere koje se odnose na zabrane i ograničavanja javnih događanja i okupljanja, obustavu rada ugostiteljskih objekata, obustavu održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja i priredbi, u predblagdansko i blagdansko vrijeme izostat će čitav niz kulturnih i zabavnih manifestacija i drugih primjerenih sadržaja na ulicama, trgovima i drugim javnim mjestima koji su se održavali u okviru adventskih događanja.
            Uvažavajući navedene okolnosti kojima su ukinute ili ograničene uobičajene aktivnosti zbog kojih će se u velikoj mjeri smanjiti okupljanja na javnim mjestima, ali time neće nestati i opasnost uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava, pa se iz procjene rizika mogu očekivati slučajevi protuzakonite i nestručne uporabe tih sredstava pri čemu dolazi i do stradavanja osoba, posebice djece, te štete na imovini.
           
            Uz navedena ograničenja i zabrane okupljanja, za očekivati je kako će Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH utjecati i na smanjenje neobaveznih putovanja i posljedično tome utjecati na smanjenje gužvi i čekanja na graničnim prijelazima.
            Uvjeti prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN 70/2017). Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i prodavaonicama pirotehničkih sredstava od 15. prosinca do 01. siječnja osobama starijim od 18 godina. Uporaba ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je osobama starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 01. siječnja na otvorenim prostorima i na prostoru gdje se ne okuplja veći broj osoba. Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina. Uporaba ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je osobama starijim od 14 godina.
            Iz analize sigurnosnih pokazatelja i poduzetih mjera tijekom prošlogodišnje Operativne akcije „Mir i dobro“ koja se provodila u razdoblju od 13. prosinca 2019. godine do 08. siječnja 2020. godine, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava na području RH ozlijeđeno je 14 osoba, od kojih su tri zadobile teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je osmero djece od kojih dvoje teško.
            Na području ove policijske uprave u navedenom razdoblju nije bilo ozljeđivanja osoba, propucavanja objekata ili vozila, a radi protupravne uporabe pirotehničkih sredstava i nezakonite uporabe vatrenog oružja i eksplozivnih sredstava evidentirana su tri događaja koji se odnose na jedno kazneno djelo iz čl. 235 Kaznenog zakona i dva prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.
            Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava na području RH oduzeto je 58 komada raznog oružja, 6424 komada streljiva raznog kalibra, 15 komada raznih eksplozivnih sredstava (bombe i sl.) te 1024 komada pirotehničkih sredstava.
            Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske oduzet je jedan dio upaljača ručne bombe i jedan startni pištolj.
          
             Izbjegnimo neželjene posljedice!
Činjenice i dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Zato valja biti uvijek oprezan i razborit prije uporabe takvih sredstava.
 
Savjeti građanima:

- Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
- Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
- Obvezno djecu poučite načinu rukovanja eksplozivnim i pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.
- Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju te lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
- Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.
- Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!
- Djeci poručujemo da ne diraju nepoznate predmete, ne rastavljaju ih i ne pomičite! Zapaze li ih, odmah neka pozovu roditelje ili policiju!
- Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i svečanije!
 
Zakonska regulativa i  pirotehnička sredstva

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja („NN“ 70/17.), pirotehnička sredstva  se razvrstavaju na više kategorija, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva razreda F1,F2 i F3. 
Pirotehnička sredstva razreda F1 čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, pucajuće šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, pucajuće žabice, bomboni, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.
Pirotehnička sredstva razreda F2 čine petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i sl., a pirotehnička sredstva F3 razreda su rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, rimske svjećice te drugi slični proizvodi.
Sukladno članku 62. navedenog Zakona:
            - pirotehnička sredstva razreda F1 mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama, kioscima osobama starijim od 14 godina,
            - pirotehnička sredstva razreda F2 i F3 mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijima od 18 godina,
            - uporaba pirotehničkih sredstava razreda F2 i F3 zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osobama mlađim od 18 godina osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.
  
Za prekršaje korištenja pirotehničkih sredstava F2 i F3 razreda izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.
Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano je da će se novčanom kaznom (u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM*) ili kaznom do 30 dana zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazniti osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal.*
Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kaznit će se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM.*
(*Novčane kazne u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira - NN, br. 5/90., 47/90. i 29/94. - izražene su u njemačkim markama, a danas se prilikom preračunavanja uzima u obzir posljednji vrijedeći tečaj te strane valute, odnosno onaj koji je vrijedio 31. prosinca 2001. godine).
Kazneni zakon za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina.
Zakon predviđa i kazne za Nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je zatvorska kazna od 6 mjeseci do pet godina.
Člankom 264. Kaznenog zakona propisano je da će se osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit će se  kaznom zatvora do jedne godine. Predmeti i roba nedozvoljene trgovine će se oduzeti.

Stranica