Obvijest građanima glede provala u stanove na području Bjelovara

Slika /PU_BB/slike vijesti/Provalnik.jpg

Pozivamo stanare u stambenim zgradama kao i njihove predstavnike na poduzimanje samozaštinih mjera i na suradnju u smislu da o svim sumnjivim osobama i događajima odmah s punim povjerenjem obavijeste policiju.

Foto: ilustracija

           Tijekom kolovoza  ove godine smo u stambenim zgradama na području uže gradske zone grada Bjelovara evidentirali 7 kaznenih djela teške krađe, gdje nepoznati počinitelj ili više njih  provaljuje ili pokušava provaliti ulazna vrata stanova, iz kojih nakon što provali u pravilu krade novac i nakit.
           Počinitelji koristi situaciju da je dosta stanova prazno zbog korištenja godišnjih odmora te u zgrade ulaze  kroz stražnje ulaze koji su često otvoreni.
           Naši policijski službenici poduzimaju intezivne mjere i radnje u cilju identificiranja, pronalaska i procesuiranja počinitelja ovih kaznenih djela.
           Kako do sada prikupljenim obavijestima nismo utvrdili sumnju na počinitelje, niti su stanari policiji ukazali na sumnjive osobe,  pozivamo  stanare u stambenim zgradama kao i predstavnike stanara na poduzimanje samozaštinih mjera i na suradnju u smislu da o svim sumnjivim osobama odmah s punim povjerenjem obavijeste policiju.
          Obzirom na naprijed navedeno, te činjenicu da je određeni broj  građani na odmoru, a neki će tijekom sezone otići na put i svoje kuće i stanove ostaviti prazne i bez nadzora, još jednom skrećemo dakle pozornost na značaj samozaštitnog ponašanja!
         
         Kako bi se zaštitili od provalnika i svoj dom učinili sigurnim, dajemo nekoliko korisnih savjeta:

- novac, umjetnine i dragocjenosti ne ostavljajte u svom domu (u kuhinjskim elementima, ladicama, pod madracem ili u garderobnim ormarima), već ih pohranite na sigurno mjesto poput trezora u bankama ili na čuvanje kod osoba od povjerenja

- ključ od kuće/stana ne ostavljajte ispod otirača, iznad vrata , tegli za cvijeće i sličnim predvidljivim mjestima

- nikako ne zaboravite zatvoriti prozore, balkonska vrata i staklene stijene

- ključ ostavite osobi od vašeg povjerenja koja će biti u mogućnosti češće obilaziti vaš dom (dobar susjed – siguran dom),

- organizirajte da vam netko češće prazni poštanski sandučić kako se ne bi stekao dojam da u kući ili stanu duže vrijeme nema nikoga

- ne uklanjajte cvijeće s balkona i ne spuštajte rolete do kraja jer time dajete poruku da ste odsutni

- adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu također ostavite osobi od vašeg povjerenja-

- ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga imate

- spremite predmete koji omogućavaju lakše penjanje, kao npr. ljestve, sanduci i slično

- na obiteljskim kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima

- preporučljiva je rasvjeta tijekom cijele noći, koja se automatski pali u sumrak, svjetiljke sa senzorom ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem

- ne govorite svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenoj mreži.



  Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, po povratku kući ne dirajte ništa i nazovite policiju na broj 192, jer je svaki, pa i najmanji trag važan i može pomoći da provalnik bude pronađen.
  

 Također, ponovo pozivamo građane da svoja zapažanja o sumnjivim osobama ili događajima i slično odmah dojave policiji na broj telefona 192. "

Stranica