Obilježena 29. obljetnica pogibije trojice policajaca u Daruvaru

Slika /PU_BB/Daruvar 2017/Daruvar 2019/Daruvar 2020.jpg

U daruvarskoj Ulici Petra Svačića danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast trojici policijskih službenika koji su ubijeni iz zasjede

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Kod spomen obilježja u daruvarskoj Ulici Petra Svačića danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast trojici policijskih službenika koji su ubijeni prije točno 29 godina, odnosno 20. srpnja 1991. godine. 
Tog dana, oko ponoći, u središtu Daruvara u Svačićevoj ulici iz neposredne blizine hitcima iz pištolja s leđa ubijeni su policajci Miroslav Polak, Ivan Rončević i Robert Žili koji su bili u redovitoj patroli. Oni su bili i prve braniteljske žrtve grada Daruvara.
Na obilježavanju su, uz obitelji poginulih policajaca, počast stradalim vitezovima odali zamjenik načelnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Hamdija Mašinović i načelnik Policijske postaje Daruvar Dalibor Čajsa, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91. Ivo Gjaić, zamjenica gradonačelnika grada Daruvara Vanda Cegledi zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Daruvara Stjepanom Trkačem i gradskim vjećnicima te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te mnogi sugrađani.
Predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91. Ivo Gjaić prisjetio se događaja prije 29 godina te istaknuo kako je ubojstvo trojice policajaca bio znak da je rat počeo i u ovom kraju i da se u ratu gine. Prisjetio se nesretnih događaja koji su se dogodili na ovom području i na području Hrvatske od 1. ožujka 1991. godine u Pakracu, do Plitvica i Daruvara. 
Na kraju komemoracije održan je kraći vjerski obred.

U Domovinskom ratu je poginuo 761 policajac, od toga je 34 iz PU bjelovarsko-bilogorske. Nažalost, 27 policijskih službenika se još uvijek vode kao nestali, a od toga petero ih je iz PU bjelovarsko-bilogorske.
 
 
 
POVJESNICA:
 
 
Pogibija policijskih službenika Policijske postaje Daruvar
 
 
Dana 20. srpnja 1991. u kasnim večernjim satima u Daruvaru u ulici P. Svačića iz neposredne blizine ubijeni su policijski službenici u patroli Robert Žili, Miroslav Polak i Ivica Rončević. Oni su bili i prve braniteljske žrtve grada Daruvara, a ubojstvo trojice policajaca bio znak da je rat počeo i u ovom kraju.
U kritično vrijeme policijska patrola PP Daruvar koja je obavljala redovnu pozorničku službu na području grada u vremenu 22-06 kretala se ulicom P. Svačića. Patrola je bila naoružana službenim pištoljima koje je nosila u futroli. Odmah iza njih, na kraćoj udaljenosti u istom pravcu kretao se počinitelj SP. Koji im se približio na malu udaljenost te je iz pištolja ispalio dva hica u glavu Miroslavu Polak, jedan u glavu Robertu Žili te jedan hitac u tijelu Ivice Rončevića. Od navedenih hitaca Miroslav Polak i Robert Žili ostali su mrtvu na mjestu, dok je Ivica Rončević smrtno ranjen otišao do parka V. Nazora gdje je pao mrtav. Počinitelj je nakon toga istim pravcem produžio dalje prema gradu…
Mjesec dana nakon ubojstva trojice policajaca, 19. kolovoza 1991. godine u policijskoj postaji Daruvar izbila je pobuna. Srpski teroristi preuzeli su kontrolu nad postajom i kao taoce zarobili petoricu svojih kolega mladih policajaca. Iz postaje su uzeli oružje, vozila i sredstva veze te se odmetnuli u smjeru planine Papuk na pripremljenu lokaciju, a prilikom povlačenja granatirali su središte Daruvara.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica