Najava prometne akcije

Slika /PU_BB/slike vijesti-novije/palica promet.jpg

Policijski službenici će danas, 21. studenoga, od 9 do 12 sati na prometnicama naše županije provesti akciju na prekršaje oduzimanja prednosti prolaska, nepoštivanje prometnog znaka „obavezno zaustavljanje“, nepropisnog skretanja i ne uključivanja ili nepravodobnog uključivanja pokazivača smjera

Foto: ilustracija

Danas, 21. studenoga, od 9 do 12 sati  na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provodit će se prometna akcija usmjerena na utvrđivanje i sankcioniranje  prekršaja oduzimanja prednosti prolaska, nepoštivanja prometnog znaka „obavezno zaustavljanje“, nepropisnog skretanja i ne uključivanja ili nepravodobnog uključivanja pokazivača smjera.

Propuštanje vozila i prednost prolaska propisane su člankom 57. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kršenjem odredbi tog članka propisana je novčana kazna u rasponu od 390 do 920 eura, dok će se vozaču koji je proglašen krivim za taj prekršaj odrediti zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom kao i negativni prekršajni bodovi.

Člankom 12. stavkom 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su se sudionici u prometu dužni držati ograničenja, zabrana i obveza izraženih pomoću postavljenih prometnih znakova, a novčanom kaznom u iznosu od 60 eura kazniti će se sudionik u prometu koji postupi suprotno toj odredbi.


Člankom 44. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da je vozač dužan druge sudionike u prometu jasno i pravodobno upozoriti o svojoj namjeri, dajući im znak pomoću pokazivača smjera i stop svjetla ili ako oni ne postoje, odgovarajući znakom rukom. Ako vozač daje znak pomoću pokazivača smjera, on ga mora davati za sve vrijeme obavljanja radnje vozilom, a nakon obavljene radnje mora prestati davati znak. Novčanom kaznom u iznosu od 30 eura kazniti će se za prekršaj vozač koji postupi suprotnom navedenim odredbama.

 

Najave | Promet i vozila