Najava pojačanog nadzora vozača u studenom i prosincu te u danima „Martinja“

Slika /PU_BB/slike vijesti/Alkohol.jpg

U noći sa subote na nedjelju 12./13. studenog policijski će službenici na području Policijske uprave bjelovarsko - bilogorske provesti pojačani nadzor prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga ili lijekova

Foto: Ilustracija

Statistički podaci iz godine u godinu, pokazuju kako se upravo u studenom i prosincu – za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska hrvatskih državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća te stradavanja u njima.

Pojačani nadzor prometa na cestama

Stoga će policija do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. 

U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.
 
„Martinje“ 2022. godine
 
Od 11. do 14. studenog 2022. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.
 
Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.
 
Prometne nesreće

U prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je 590 prometnih nesreća, što je povećanje za +9% u odnosu na isti period prošle 2021. godine kada ih je evidentirano 539. Četiri prometne nesreće bile su s poginulom osobom.

Dogodilo se 194 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je povećanje za +3% u odnosu na prošlu godinu, kada ih je evidentirano 188. 392 prometne nesreća bile su s materijalnom štetom, što je povećanje za +14% u odnosu na isti period 2021. godine kada ih je evidentirano 345.
  
Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina 91 (brzina neprimjerena uvjetima 73 i nepropisna brzina 18) ostale greške vozača 88 i nepoštivanje prednosti prolaska 88.   
 
Alkohol kao uzrok prometnih nesreća
 
U razdoblju od siječnja do listopada 2022. godine od ukupno 590 prometnih nesreća, evidentirano je 119 prometnih nesreća koje su skrivili alkoholizirani vozači. Navedeno predstavlja povećanje od 13 prometnih nesreća ili +12% u odnosu na isti period 2021.g. kada ih se dogodilo 106. Udio alkoholiziranih počinitelja u ukupnom broj prometnih nesreća iznosi 20%. Vozači pod utjecajem alkohola počinili su 62 prometne nesreće s materijalnom štetom, 55 s ozlijeđenim osobama i dvije s poginulom osobom. 
 
Prekršaji alkoholiziranosti vozača
 
U prvih deset mjeseci ove godine na području policijske uprave evidentirano je 16 920 prekršaja. Od toga, evidentirano je 7 444 prekršaja nepropisne brzine, 2 101 prekršaj nekorištenja sigurnosnih pojaseva, 747 prekršaja alkoholiziranosti vozača 660 prekršaja korištenja mobitela u vožnji. 
 
Savjeti vozačima:
 
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – time nećete nikoga dovesti u životnu opasnost;
  • koristite javni prijevoz;
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije;
  • unaprijed se dogovorite tko neće konzumirati alkoholna pića i voziti natrag;
  • zapamtite, vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

Dodatni savjeti za sigurnu vožnju, posebice za mopediste i motocikliste 

Odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Najave | Promet i vozila