Najava pojačanog nadzora prometa i savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu

Slika /PU_BB/Promet/Leđa_palica.jpg

Kako bi se održalo povoljno stanje sigurnosti i spriječilo događanje prometnih nesreća i stradavanje osoba, policijski službenici će na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske pojačano nadzirati prometa od 31. prosinca 2021. do 2. siječnja 2022. godine

Foto: ilustracija

Budući da se na dočecima Nove godine konzumiraju veće količine alkoholnih pića, podsjećamo sve sudionike u prometu da najviša dopuštena količina alkohola kod vozača iznosi 0,50 g/kg, osim kod mladih vozača kod kojih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.
 
Kako upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća. U cilju izbjegavanja stradavanja osoba u prometnim nesrećama, svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da koriste mogućnosti javnog prijevoza ili taxi-službe.
 
Preporučamo i primjenu „dogovornog vozača“ odnosno da se prije dolaska na doček Nove godine odredi osoba koja će biti vozača i koja neće konzumirati alkoholna pića.
 
Na sve vozače apeliramo da poštuju ograničenja brzine kretanja te da  svoju vožnju prilagode osobinama i stanju kolnika (zavoj, uzbrdica, nizbrdica, nadvožnjak, mokar kolnik) odnosno da smanje brzinu kako bi mogli postupiti po postavljenim prometnim znakovima ili pravovremeno zaustaviti vozilo u slučaju iznenadne opasnosti.
 
Ovim putem, apeliramo i na pješake da se kreću nogostupima, a ukoliko njih nema da se kreću lijevom stranom ceste kako bi na vrijeme uočili motorno vozilo i po potrebi se maknuli s kolnika. Također ih podsjećamo da su noću i u uvjetima smanjene vidljivosti dužni biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti kako bi bili što uočljiviji.
 
Bicikliste upozoravamo na obavezno korištenje biciklističkih staza/traka te na obavezno korištenje svjetala i reflektirajuće biciklističke odjeće odnosno prsluka ili druge reflektirajuće materije noću.
 
Vozačima i pješacima ne savjetujemo korištenje mobitela i sličnih uređaja za vrijeme kada sudjeluju u prometu, a na vozače i putnike u vozilima apeliramo da koriste sigurnosne pojaseve. Djecu treba prevoziti u pravilno smještenim dječjim sjedalicama.

Kako bi se održalo povoljno stanje sigurnosti i spriječilo događanje prometnih nesreća i stradavanje osoba, policijski službenici će na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske pojačano nadzirati prometa od petka, 31. prosinca 2021. do nedjelje, 2. siječnja 2022. godine.
 
Posebna pozornost posvetiti će se nadzoru brzine kretanja vozila, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga, poštivanja prednosti prolaska, upravljanju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, uključujući i prijevoz djece u vozilima, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru vozača bicikala, nadzoru recidivista i mladih vozača.
 
Sretnu Novu godinu i sigurno sudjelovanje u prometu želi vam Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska.

 

Najave | Promet i vozila