Dragovoljna predaja zračne puške i plinskog pištolja

Slika /PU_BB/Manje oružja, manje tragedija/slika 3.jpg

Zbog dragovoljne predaje oružja koje je sukladno zakonom dužno prijaviti nadležnom tijelu ove osobe neće snositi zakonske sankcije

Foto: ilustracija

U srijedu, 29. prosinca, jedna osoba iz Bjelovara je policiji dragovoljno predala zračnu pušku kalibra 4,5 mm, koju je pronašla čisteći kuću koju je koristio njen pokojni brat.

Istog dana u Garešnici je jedna osoba dragovoljno predala plinski pištolj.

Dobro je podsjetiti!

Stupanjem na snagu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, a koji je u primijeni od 01. studenog 2018. godine prestao je važiti Zakon o oružju.
Novom kategorizacijom oružja sve zračno oružje je razvrstano u kategoriju C za koje Zakon propisuje da ga je potrebno prijaviti odnosno registrirati u nadležnoj policijskoj upravi ili postaji. Tako su tim izmjenama svi građani koji su u posjedu zračnog oružja (pištolja ili pušaka) kojem je brzina metka manja od 200 m/s odnosno slabija od 10 J (džula) i kalibra 4,5 mm sukladno novom Zakonu dužni prijaviti nadležnom tijelu. To se odnosi na ono zračno oružje koje građani već imaju u svom posjedu duži niz godina, a do sada nije trebalo biti prijavljeno i bilo je razvrstano u kategoriju D (većinom su to u posjedu građana zračne puške) i svi oni koji su davno to učinili (kada je to tada važeći Zakon nalagao) odnosno koji su prije registrirali i imaju registrirano takvo oružja potrebno je obnoviti registraciju zbog zamijene obrasca.

Možemo napomenuti da za prijavu zračnog oružja ne morate imali liječničku potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti kao što ju to potrebno za oružje kategorije B.
Rok za registraciju odnosno prijavu takvog oružja je bio 31. listopad 2018. godine odnosno godinu dana od stupanja na snagu novog zakona.
Također je stupanjem na snagu novog Zakona propisano da se sve zračno oružje kupljeno ili nabavljeno od 01. studenog 2018. godine mora prijaviti nadležnom tijelu u roku od 8 dana.
Iznimka je oružje koje pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom (oružje za airsoft i paintball), koje je dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu, a razvrstano je u kategoriju D i potrebno ga je prijaviti samo u slučaju prelaska državne granice.

Za prijavu je potrebno osobno doći (vlasnik oružja) s 35 kuna državnih biljega popuniti obrazac koji će Vam referent dati i oružje donijeti na pregled kod našeg ovlaštenog puškara. To se može učiniti svakog radnog dana u vremenu od 08 do 15 sati u svim referadama za oružje u policijskim upravama ili postajama.

Novčanom kaznom od 1000 do 5000 kuna i zaštitnom mjerom oduzimanja oružja kaznit će se za prekršaj osoba koja u propisanom roku na prijavi zračno oružje, odnosno oružje kategorije C.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica