Najava pojačanih aktivnosti policije u prometu na cestama tijekom predstojećeg vikenda

Slika /PU_BB/Promet/policajac-stop palica.jpg

Pozivamo sve sudionike u prometu na cestama da se dosljedno pridržavaju i poštuju sva prometna pravila i propise u cilju smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica

Foto: ilustracija
 
I ove će godine policijski službenici u cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, a koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.
 
U tom pogledu obavještavamo sve sudionike u prometu da će od petka 14. do nedjelje 16. siječnja 2022. godine, na području PU bjelovarsko-bilogorske, ali i cijele Republike Hrvatske, policija poduzimati pojačane aktivnosti u prometu na cestama. Posebice će se pojačano nadzirati i sankcionirati nepridržavanje ograničenja brzine, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisno korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilima ali i svi drugi prekršaji koji ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa.

Dodatno će policijski službenici na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u noći sa subote na nedjelju, 15./16. siječnja 2022. godine usmjeriti svoje aktivnosti u prvom redu na nadzor alkoholiziranosti vozača i vožnju pod utjecajem droga i lijekova.
 
Podsjećamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da već i malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti, a istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača uslijed čega dolazi do prometnih nesreća.
 
Budući da najavljujemo takve aktivnosti nužno je ukazati na činjenicu da od 663 prometnih nesreća koje su se dogodile na području naše policijske uprave tijekom 2021. godine njih 124 su počinile osobe koje su bile pod utjecajem alkohola. No ono što je zabrinjavajuće je to da je u većini odnosno u 63 prometne nesreće koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola prema stupnju alkoholiziranosti bilo pod utjecajem alkohola većim od 1,50 g/kg.  
 
Iako je desetogodišnjom analizom okolnosti koje su prethodile nastanku teških prometnih nesreća na području Republike Hrvatske alkohol kao potencijalni uzrok zabilježen u 23% prometnih nesreća, na području naše policijske uprave je taj broj nešto niži, no to nam daje zapravo da i nadalje poduzimamo ovakve aktivnosti kako bi na takav način pokušali osvijestili sve sudionike u prometu o važnosti poštivanja zakonskih ograničenja vezana za korištenje alkohola i/ili psihoaktivnih tvari i sudjelovanje u prometu.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.


Najave | Promet i vozila