Najava pojačanih aktivnosti policije tijekom predstojećeg vikenda te rezultati nadzora korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom i zlouporabe znaka pristupačnosti

Slika /PU_BB/Promet/Stop policija1.jpg

Posebna pozornost posvetit će se upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista

Foto: ilustracija

Policijski su službenici u četvrtak, 26. siječnja od 8 do 12 sati na području policijske uprave proveli nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom iz članka 82. stavka 1. točke 13. i zlouporabe znaka pristupačnosti iz članka 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tom prilikom policijski su službenici utvrdili 10 prekršaja. Svi prekršaji bili su iz članka 82. stavka 1. točke 13. (parkiranje na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom) Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, obavještavamo sve sudionike u prometu da će policija i ovog vikenda na području cijele Republike Hrvatske od petka 27. do nedjelje 29. siječnja, poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice one tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.
 
Prometne nesreće
 
U 2022. godini evidentirano je 710 prometnih nesreća, što je povećanje za +7% u odnosu na 2021. godinu kada ih je evidentirano 663. Pet prometnih nesreća bilo je s poginulom osobom, dok ih je u 2021. godini bilo devet.

Dogodilo se 234 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je povećanje za +5% u odnosu na 2021. godinu, kada ih je evidentirano 223. 471 prometna nesreća bila je s materijalnom štetom, što je povećanje za +9% u odnosu na 2021. godinu kada ih je evidentirano 431.

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina 118 (brzina neprimjerena uvjetima 93 i nepropisna brzina 25), nepoštivanje prednosti prolaska 112 i ostale greške vozača 98.
   
Prekršaji – tzv. „četiri glavne ubojice“

U 2022. godini na području policijske uprave evidentirano je 19 024 prekršaja. Od toga je evidentirano 8 323 prekršaja nepropisne brzine, 2 361 prekršaj nekorištenja sigurnosnih pojaseva, 917 prekršaja alkoholiziranosti vozača i 789 prekršaja korištenja mobitela u vožnji.

Podsjećamo

Vozače na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu. Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima, a prije obavljanja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.

Savjeti sudionicima u prometu:

 
 • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika, 
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, 
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu, 
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom,
 • zakonska obaveza je voziti danju s uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima od 1. studenog do 31. ožujka naredne godine.


Najave | Promet i vozila