Najava pojačanih aktivnosti policije tijekom predstojećeg vikenda te pojačanog nadzora prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili droga

Slika /PU_BB/slike vijesti/policija-stop (2).jpg

U noći sa subote na nedjelju 25./26. veljače na području policijske uprave provesti će se pojačani nadzor prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili droga

Foto: ilustracija

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, obavještavamo sve sudionike u prometu da će policija i ovog vikenda na području cijele Republike Hrvatske od danas 24. do nedjelje 26. veljače nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice skupine tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u kontroli prometa.
 
Dodatno će policijski službenici u noći sa subote na nedjelju, 25./26. veljače na području Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske provesti pojačani nadzor da li vozači upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola ili droga.
 

Prometne nesreće

U siječnju ove godine dogodile su se 53 prometne nesreće, što je povećanje za +36% u odnosu na isti period prošle godine kada ih se dogodilo 39. Jedna prometna nesreća bila je s poginulom osobom, kao i prošle 2022. godine.

15 prometnih nesreća bilo je s ozlijeđenim osobama (jedna teško, 25 lakše ozlijeđeno), što je povećanje za +67% u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo devet. 37 prometnih nesreća bilo je s materijalnom štetom, što je povećanje za +28% u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo  29.
Najviše prometnih nesreća dogodilo se nedjeljom, njih 11. Najčešće vrijeme kada su se prometne nesreće dogodile bilo je između 14 i 16 sati, njih 10. Najčešća vrsta prometnih nesreća bilo je slijetanja vozila s ceste, njih 12. U prometnim nesrećama sudjelovalo je 53 osobnih automobila te tri teretna automobila.
  

„Četiri glavne ubojice“

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina 8 (brzina neprimjerena uvjetima 7 i nepropisna brzina 1), nepropisno kretanje vozila na kolniku 7 te nepoštivanje prednosti prolaska 6.

11 od 36 počinitelja prometnih nesreća bilo je pod utjecajem alkohola. Udio alkoholiziranih počinitelja iznosi 31%.

U siječnju ove godine evidentirano je 1 976 prekršaja. Od toga je evidentirano 1 077 prekršaja nepropisne brzine, 170 prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva, 78 prekršaja alkoholiziranosti vozača i 74 prekršaja korištenja mobitela u vožnji.

Apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da ne upravljaju vozilima ako su konzumirali alkoholna pića.


Podsjećamo

Vozače na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu. Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima, a prije obavljanja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.

Najave | Promet i vozila