Najava pojačanih aktivnosti policije tijekom predstojećeg vikenda te pojačanog nadzora prekršaja vozača osobnih prijevoznih sredstava

Slika /PU_BB/slike vijesti/osobno prijevozno sredstvo.png

U petak, 24. ožujka od 15 do 18 sati na području Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske provest će se pojačani nadzor prekršaja vozača osobnih prijevoznih sredstava

Foto: ilustracija

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, obavještavamo sve sudionike u prometu da će policija i ovog vikenda na području cijele Republike Hrvatske od petka 24. do nedjelje 26. ožujka nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice skupine tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u kontroli prometa.
 
Dodatno će policijski službenici u petak, 24. ožujka od 15 do 18 sati na području Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske provesti pojačani nadzor na prekršaje vozača osobnih prijevoznih sredstava.
 

Osobno prijevozno sredstvo

 
  • To je vozilo koje nije razvrstano niti u jednu kategoriju vozila, sukladno posebnim propisima, bez sjedećeg mjesta, čiji radni obujam motora nije veći od 25cm3 ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno čija najveća konstrukcija brzina ne prelazi 25 km/h.
  • Osobnim prijevoznim sredstvom u prometu smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina.
  • Na osobnom prijevoznom sredstvu smije se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom.

 
Vozači osobnih prijevoznih sredstava

 
  • za vrijeme vožnje na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu.
  • dužni su se kretati biciklističkom stazom ili trakom u smjeru kretanja, ako biciklistička staza ili traka ne postoji, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka.
  • dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom.
  • od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na osobnom prijevoznom sredstvu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.
  • ne smiju upotrebljavati mobitel za vrijeme vožnje.
  • ne smiju upravljati vozilom koristeći slušalice.

Kazne za prekršaje koje čine vozači osobnih prijevoznih sredstava su u rasponu od 30 do 130 eura.  
 

Prometne nesreće

U siječnju i veljači ove godine dogodile su se 92 prometne nesreće, što je smanjenje za -11% u odnosu na isti period prošle godine kada ih se dogodilo 104. Jedna prometna nesreća bila je s poginulom osobom, kao i prošle 2022. godine.
 
30 prometnih nesreća bilo je s ozlijeđenim osobama (tri osobe su teže, a 42 lakše ozlijeđeno), što je smanjenje za -9% u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo 33. 61 prometna nesreća bila je s materijalnom štetom, što je smanjenje za -13% u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo 70.

Najviše prometnih nesreća dogodilo se nedjeljom, njih 19. Najčešće vrijeme kada su se prometne nesreće dogodile bilo je između 18 i 20 sati, njih 16. Najčešća vrsta prometnih nesreća bilo je bočni udar, njih 18. U prometnim nesrećama sudjelovalo je 86 osobnih automobila te 13 teretnih automobila.
  

„Četiri glavne ubojice“

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina 19 (brzina neprimjerena uvjetima 15 i nepropisna brzina 4), nepoštivanje prednosti prolaska 15 te nepropisno kretanje vozila na kolniku 13.

U siječnju i veljači ove godine evidentirano je 4 053 prekršaja. Od toga je evidentirano 2 258 prekršaja nepropisne brzine, 361 prekršaj nekorištenja sigurnosnih pojaseva, 151 prekršaj alkoholiziranosti vozača i 150 prekršaja korištenja mobitela u vožnji.

Podsjećamo

Vozače na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu. Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima, a prije obavljanja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.
 
 

Najave | Promet i vozila