2. D razredu IV. Osnovne škole Bjelovar predstavljeno zanimanje policajac

  • Slika /PU_BB/Postani policajac-policajka 2023/2D/2.D 1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Biti policijski službenik je prije svega častan, ponosan i nadasve plemenit poziv koji se živi

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Danas, 23. ožujka, na inicijativu učiteljice razredne nastave IV. Osnovne škole Bjelovar Sanje Pavin da svojim učenicima u sklopu nastave iz predmeta Priroda i društvo približi zanimanje policajac u Policijsku upravu bjelovarsko-bilogorsku došao je 2. D razred koji broji 23 učenica i učenika.

Policijski službenici su ih dočekali ispred ulaza u zgradu te im zaželjeli dobrodošlicu i zahvalili se što su upravo zanimanje policajac odlučili pobliže upoznati. Potom su iz proveli kroz dvorište gdje su im predstavili službena policijska vozila od kojih su policijski motori i vozilo „marica“ izazvali veliko oduševljenje te je svatko od njih bar nakratko fotografirajući se bio u ulozi policijskog službenika - motocikliste. 

Da su im policijski službenici prije svega prijatelji i da je to posao kojim se štite svi ljudi i imovina, a posebno djecu ukazali su policijski službenici u razgovoru s učenicima, te im dali jasnu pouku da se u svakom trenutku mogu obratiti policiji s punim povjerenjem. Posebno u situacijama kada ostanu sami ili se izgube. Na takav način pokušavamo izgraditi uzajamno povjerenje koje treba njegovati cijeli život.     

Koliko je važna tjelesna sposobnost i uvježbanost policijskih službenika u svakodnevnom obavljanju policijskih zadaća pokazali su im policijski službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, odnosno njihov specijalistički tim koji je bez presedana ostavio učenike bez daha i koji su s oduševljenjem te strahopoštovanjem gledali vježbu padova, bacanja i zahvata za privođenje. Posebno im se dojmila pokazna vježba s policijskom palicom (tzv. tonfom) i oprema koju policijski službenici koriste prilikom osiguranja javnog reda i mira te zaštite državne granice.

Nakon toga su učenici obišli šalter salu upravnih poslova gdje su se upoznali koji se sve osobni dokumenti izdaju u policiji, te koliko godina moraju imati kako bi dobili svoju vozačku dozvolu.
Potom su obišli Operativno dežurstvo Policijske postaje Bjelovar gdje su vidjeli gdje se zaprimaju dojave i kako se upućuje policijska ophodnja na teren.

Iz Operativnog dežurstva uputili su se u salu gdje im je policijski službenik za prevenciju predstavio projekt „Postani policajac/policajka“. Možda su uzrastom još maleni ali vjerujući da se neke ljubavi prema budućem zanimanju javljaju od „malih nogu“ sve uloženo sada, će se itekako isplatiti u budućnosti. Kroz prikaz kratkog filma učenici su vidjeli kako jednog dana mogu postati policijski službenici.

I na kraju im je kriminalistički tehničar prezentirao kako s mjesta događaja kaznenog djela izuzima tragove koji povezuju počinitelja s mjestom događaja te dokazuju njegovu krivnju, a potom ima dokaznu snagu na sudu. Svi su bili u ulozi forenzičara i izazvali svoje otiske papilarnih linija po kojima smo svi jedinstveni.

Učenici su bila strpljiva, aktivna i posebno dobri na ponos svoje učiteljice ali i njihovih roditelja zbog čega su nagrađeni poklonima!

Ono što nam govori da smo dobro odradili i približili svoje zanimanje su ručice gotovo sve djece koja su ih dignula na pitanje tko kad naraste želi bili policajac/policajka?!

Zahvaljujemo se učiteljici Sanji i učenicima na posjeti i jednog dana kada netko od njih s ponosom obuće odoru hrvatske policije i postane policajac ili policajka biti će nam čast što smo možda već danas tome pridonijeli!   

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje