Najava pojačanih aktivnosti policije tijekom predstojećeg vikenda i županijske akcije na alkoholiziranost vozača i vožnju pod utjecajem droga i lijekova

Slika /PU_BB/Promet/Prometna policija - kontrola.jpg

Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu, zbog čega za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog ne može biti opravdan

Foto: ilustracija

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, obavještavamo sve sudionike u prometu da će policija i ovog vikenda od danas 24. do nedjelje 26. rujna, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Dodatno će policijski službenici na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u noći sa subote na nedjelju 25./26. rujna 2021. godine svoje aktivnosti usmjeriti u prvom redu na nadzor alkoholiziranosti vozača i vožnju pod utjecajem droga i lijekova.

Prometne nesreće

 
U osam mjeseci 2021. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradale 193 osobe, što je 19 osoba ili 10,9 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine (174 poginule osobe).
 
Dominantni razlozi smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama su upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (zavoj, smanjena vidljivost, noć, mokar kolnik), nekorištenje sigurnosnog pojasa, korištenje mobitela, alkohol, dok se prema vrstama nesreća najčešće radilo o slijetanju s kolnika, naletu na pješake i bicikliste.

Motocikli i mopedi su na prometnicama - OPREZ!
 
U osam mjeseci 2021. godine u prometnim nesrećama smrtno su stradale 52 osobe koje su upravljale ili su se u svojstvu putnika nalazile na mopedima i motociklima. Podaci time pokazuju kako se svaka četvrta osoba od ukupnog broja smrtno stradalih nalazila na takvom vozilu.

Vozači i putnici tih vozila često su žrtve grubog kršenja prometnih propisa drugih nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, koji time ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu.
 
Međutim, često zbog svog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa i sami motociklisti sudjeluju u teškim prometnim nesrećama u kojimau sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede.

Ponovo ističemo da se većim sudjelovanjem motociklista i mopedista u prometu, povećava i mogućnost njihovog stradavanja. Podsjećamo vozače motornih vozila na četiri kotača da prilikom skretanja posebnu pažnju posvete pravovremenom uočavanju motociklista koji nailaze iz suprotnog smjera, odnosno da posebnu pažnju posvete pravovremenom uočavanju motociklista prilikom uključivanja u promet te da postupe na najsigurniji mogući način, odnosno pričekaju i propuste motociklistu.
 
Isto tako motociklisti moraju biti svjesni opasnosti kretanja brzinom većom od dozvoljene, pogotovo u zavojima i pred križanjima te bi obavezno trebali prilagoditi brzinu svim uvjetima koje u određenoj situaciji moraju predvidjeti.

Upozoravamo sve vozače:
 
  • u prvom redu prilikom vožnje budite maksimalno koncentrirani na promet koji vas okružuje;
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje;
  • vozite na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred vas;
  • poštujte dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagodite brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.);
  • ne ulazite u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno;
  • ne izlazite na kolnik sa tehnički neispravnim i neregistriranim vozilima;
  • ne krećite se bezrazložno pretjecajnom trakom na autocesti. 

Za istaknuti je i zabrinjavajući podatak o nekorištenju sigurnosnog pojasa kod osoba koje su preminule od posljedica prometne nesreće. Naime, od 126 osoba koje su poginule u osobnim automobilima tijekom 2020. godine, njih 60 ili 47,6 %, odnosno skoro polovica nije koristila sigurnosni pojas. U prvih šest mjeseci 2021. godine, od 55 osoba koje su poginule u osobnim automobilima, njih 31 ili 56,4 % nije koristila sigurnosni pojas.
 
Osobe u automobilima moraju obavezno koristiti sigurnosni pojas, a na mopedima i motociklima zaštitnu kacigu.
           
Jedan dio pješaka i biciklista i nadalje ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem. Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima je propisano da:
 
  • pješak koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 
  • vozač bicikla koji se kreće kolnikom dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. 

Bicikliste dodatno upozoravamo kako je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.
 
Podsjećamo roditelje da, temeljem zakonske odredbe, djeca do 16 godina koja upravljaju biciklima moraju na glavi imati zaštitnu kacigu, a ako su mlađa od 14 godina i nisu osposobljena za samostalno upravljanje biciklima u prometu na cestama, moraju biti u pratnji osobe starije od 16 godina. 
 
Isto tako, upozoravamo vozače motornih vozila da su biciklisti jednakopravni sudionici cestovnog prometa i da ih se kao takve treba uvažavati, a bicikliste upozoravamo na potrebu strogog poštivanja prometnih propisa, koji važe za njih jednako kao i za sve druge sudionike u prometu.   
 
Jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile su mlade osobe te bi poseban apel uputili i roditeljima mladih - ne omogućujte im upravljanje vozilom prije polaganja vozačkog ispita, kao ni upravljanje vozilom ukoliko znate da su konzumirali alkoholna pića. Naposljetku, prije povjeravanja vlastitoga vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnoga i prometnog iskustva ukažite im na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.  

Ostale savjete pronađite ovdje.

Najave | Promet i vozila