Najava pojačanih aktivnosti policije tijekom predstojećeg vikenda

Slika /PU_BB/Promet/policija11_GOM__020819.jpg

Posebna pozornost posvetit će se upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista te nadzoru vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora

Foto: ilustracija

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, obavještavamo sve sudionike u prometu da će policija i ovog vikenda na području cijele Republike Hrvatske od petka 17. do nedjelje 19. veljače, poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice one tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.
 

Prometne nesreće

U siječnju ove godine dogodile su se 53 prometne nesreće, što je povećanje za +36% u odnosu na isti period prošle godine kada ih se dogodilo 39. Jedna prometna nesreća bila je s poginulom osobom, kao i prošle 2022. godine.

15 prometnih nesreća bilo je s ozlijeđenim osobama (jedna teško, 25 lakše ozlijeđeno), što je povećanje za +67% u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo 9. 37 prometnih nesreća bilo je s materijalnom štetom, što je povećanje za +28% u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo  29.

Najviše prometnih nesreća dogodilo se nedjeljom, njih 11. Najčešće vrijeme kada su se prometne nesreće dogodile bilo je između 14 i 16 sati, njih 10. Najčešća vrsta prometnih nesreća bila je slijetanja vozila s ceste, njih 12. U prometnim nesrećama sudjelovalo je 53 osobna te tri teretna automobila.
  

„Četiri glavne ubojice“

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su brzina 8 (brzina neprimjerena uvjetima 7 i nepropisna brzina 1), nepropisno kretanje vozila na kolniku 7 te nepoštivanje prednosti prolaska 6.

11 od 36 počinitelja prometnih nesreća bilo je pod utjecajem alkohola. Udio alkoholiziranih počinitelja iznosi 31%.

U siječnju ove godine evidentirano je 1 965 prekršaja. Od toga je evidentirano 1 077 prekršaja nepropisne brzine, 170 prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva, 78 prekršaja alkoholiziranosti vozača i 74 prekršaja korištenja mobitela u vožnji.
 

Podsjećamo

Vozače na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu. Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima, a prije obavljanja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.
 

Savjeti sudionicima u prometu:

  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika, 
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, 
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu, 
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom,
  • zakonska obaveza je voziti danju s uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima od 1. studenog do 31. ožujka naredne godine.


Najave | Promet i vozila