Najava pojačanih aktivnosti policije tijekom ovog adventskog vikenda

Slika /PU_BB/slike vijesti/Alkohol.jpg

Pozivamo sve sudionike u prometu na cestama da se dosljedno pridržavaju i poštuju sva prometna pravila i propise u cilju smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica

Foto: ilustracija

I ovog vikenda policijski službenici će u cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, a koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.
 
U tom pogledu obavještavamo sve sudionike u prometu da će od danas 09. do nedjelje 11. prosinca, na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, ali i cijele Republike Hrvatske, policija poduzimati pojačane aktivnosti u prometu na cestama. Posebice će se pojačano nadzirati i sankcionirati nepridržavanje ograničenja brzine, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisno korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilima ali i svi drugi prekršaji koji ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa.

Dodatno će policijski službenici na području naše policijske uprave danas, 09. prosinca od 16.00 do 24.00 sata usmjeriti svoje aktivnosti u prvom redu na nadzor alkoholiziranosti vozača i vožnju pod utjecajem droga i lijekova.
 
Podsjećamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da već i malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti, a istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača uslijed čega dolazi do prometnih nesreća.

Budući da najavljujemo takve aktivnosti nužno je ukazati na činjenicu da od 663 prometnih nesreća koje su se dogodile na području naše policijske uprave tijekom 2021. godine njih 124 su počinile osobe koje su bile pod utjecajem alkohola. No ono što je zabrinjavajuće je to da je u većini odnosno u 63 prometne nesreće koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola prema stupnju alkoholiziranosti bilo pod utjecajem alkohola većim od 1,50 g/kg.  

Iako je desetogodišnjom analizom okolnosti koje su prethodile nastanku teških prometnih nesreća na području Republike Hrvatske alkohol kao potencijalni uzrok zabilježen u 23% prometnih nesreća, na području naše policijske uprave je taj broj nešto niži, no to nam daje zapravo da i nadalje poduzimamo ovakve aktivnosti kako bi i na takav način pokušali osvijestili sve sudionike u prometu o važnosti poštivanja zakonskih ograničenja vezana za korištenje alkohola i/ili psihoaktivnih tvari i sudjelovanje u prometu. 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila