Načelnik Jakob Bukvić sa suradnicima odao počast i poklonio se žrtvama tragedije u Kusonjama

  • Slika /PU_BB/Obilježavanja/Kusonje/obilježavaje Kusonje3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Obilježena 32. godišnjica ukopa hrvatskih branitelja poginulih u Kusonjama 8. rujna 1991. godine

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Danas, 5. veljače, polaganjem vijenaca i paljenjem lampaša na bjelovarskom groblju Borik svečano i dostojanstveno je obilježena 32. godišnjica ukopa hrvatskih branitelja poginulih u Kusonjama 1991. godine.
Sjećanje je to na 20 hrabrih hrvatskih vitezova koji su 8. rujna 1991. godine mučki ubijeni, a njihova tijela bačena u grobnicu u Rakovu Potoku. Bolna je činjenica da je trebalo proteći gotovo pet mjeseci da bi njihova masakrirana tijela bila ekshumirana i 5. veljače 1992. godine naposljetku dostojanstveno pokopana u Bjelovaru.

Pogibija 18 mladića, dragovoljaca Zbora narodne garde, pripadnika A satnije 105. brigade, ali i dvojice hrvatskih policajaca u Kusonjama jedna je od najvećih tragedija u Domovinskom ratu. Dogodila se 8. rujna 1991. godine, kada su hrvatski vojnici upali u četničku zasjedu.

Pred središnjim križem počast poginulim braniteljima odali su članovi njihovih obitelji, rodbina i prijatelji te predstavnici državne, županijske i gradskih vlasti Gradova Bjelovara i Pakraca zajedno s brojnim članovima braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i ratni zapovjednik ATJ Lučko Jakob Bukvić sa zamjenikom i ratnim zapovjednikom SJP "Omege" Hamdijom Mašinovićem te zapovjednikom Interventne jedinice policije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i sudionikom Domovinskog rata Ivicom Ćurićem i načelnikom Policijske postaje Bjelovar Daliborom Milkovićem činili su izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

Njegujući uspomene na žrtvu važno je da se uvijek prisjećamo onih koji su za svoju domovinu dali ono najvrijednije, svoje živote! Da se ne zaboravi nikada!
 
Nakon komemoracije na groblju za poginule branitelje služena je i sveta misa u katedrali sv. Terezije Avilske.

Organizatori obilježavanja 32. godišnjice ukopa i ove godine su bili Udruga obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata Kusonje 91. - 93., Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Bjelovar.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica