"Mir i dobro 2019./2020."

Slika /PU_BB/Razno/Mir-i-dobro-2019.jpg

Akcija se provodi 26. godinu zaredom s ciljem smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima

Foto: MUP

I ove godine policija će provoditi operativnu akciju „Mir i dobro“. Akcija koja je započela 15. prosinca, te traje sve do 8. siječnja. Provodi se 26. godinu zaredom, a pored ostalog cilj joj je smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Unatoč upozorenjima policije te nizu preventivnih i represivnih aktivnosti, tijekom prošlogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“ od posljedica korištenja pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava ukupno su ozlijeđene 23 osobe, 7 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, dok je 16 osoba lakše ozlijeđeno. Najmlađa osoba koja je uslijed eksplozije pirotehničkog sredstva u ruci zadobila tjelesne ozljede imala je samo 4 godine. Uslijed nezakonite uporabe vatrenog oružja došlo je do oštećenja na 4 kuće, 3 automobila i 21 drugog objekta. Tijekom prošlogodišnje akcije Mir i dobro oduzet je 41 komad oružja, 2.121 komad streljiva raznog kalibra, 7 komada eksplozivnih sredstava te 394 komada raznih pirotehničkih sredstava. Međutim, važno je istaknuti da je broj ozljeđivanja tijekom operacije Mir i dobro 2018./2019. godinu smanjen za skoro 40 posto u odnosu na prethodnu (u akciji 2017./2018. evidentirano je 4 teških i 12 lakših ozljeda).

Pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva te posebno apeliramo na roditelje (zakonske zastupnike) djece da ne kupuju pirotehnička sredstva djeci i ne daju im da ih koriste sami i bez nadzora jer „Ne postoji dječja pirotehnika“. Također je važno da svi građani vode računa i ne bacaju pirotehniku u blizini škola, bolnica i sličnih ustanova te također da pirotehnička sredstva ne koriste u blizini životinja, da ih ne bacaju na životinje, prema skupinama ljudi, djece jer se događa da pirotehničko sredstvo upadne u odjeću i pored ozljede od eksplozije izazove i opekline. Djeca nemaju iskustva i nerijetko se dogodi da pirotehničko sredstvo ne odbace dovoljno brzo što rezultira ozljedama ruku, ali i drugih dijelova tijela. Najmlađe dijete koje je u bolnicu zaprimljeno radi ozljede od pirotehnike bilo je 15-mjesečno dijete.

Kao i prethodnih godina veći broj građana u predblagdansko i blagdansko vrijeme će nabavljati pirotehnička sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali može se očekivati i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena. S obzirom na to još jednom ponavljamo:

unatoč uvriježenom mišljenju da je pirotehnika I. kategorije dječja pirotehnika to je velika pogreška jer ju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina i Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Navedena pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Nadalje, zabranjena je nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Također, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice prenositi do dva kilograma neto mase pirotehničke smjese (sredstava) I., II., i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.) i označene oznakom CE.

Iznosi novčanih kazni za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iznose od 1.000,00 do 15.000,00 kuna za fizičke osobe te 1.000,00 do 80.000,00 kuna za pravne osobe.

Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.

Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju se prodavati od 15.12.2018. do 1.1.2019., a upotrebljavati od 27.12.2018. do 1.1.2019.

Dodatni savjete možete pročitati i u brošuri Mir i dobro.

Najave | Društvo i zajednica