Ministarstvo unutarnjih poslova više od 15 godina neprekidno provodi preventivno-edukativnu akciju „Manje oružja, manje tragedija“ s ciljem veće sigurnosti građana

Slika /PU_BB/Manje oružja, manje tragedija/bomba.jpg

Pozivamo i dalje sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje, streljivo ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija

Foto: ilustracija

Akcijom „Manje oružja, manje tragedija“ je omogućena dragovoljna predaja neregistriranog oružja i drugih eksplozivnih sredstava bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija. To je najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti UN-a u kojoj su dosada sudjelovali brojni građani Hrvatske pa tako i Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i pritom policiji predali veliku količinu oružja i drugih eksplozivnih sredstava.
 
No, unatoč sustavnoj kampanji i upućenim pozivima, i dalje neki građani ne žele dragovoljno predati eksplozivna sredstva već ih protuzakonito čuvaju u svojim domovima, vikendicama, okućnicama i drugim pogodnim mjestima pa je policija po pronalasku prinuđena ih sankcionirati.

Naime, operativnim radom policijski službenici dolaze do saznanja da građani posjeduju neprijavljena eksplozivna sredstva te temeljem sudskih naloga obavljaju pretrage domova i drugih prostora u cilju pronalaska i oduzimanja predmeta kaznenog djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

 
Kako ne bi bili sankcionirani, pozivamo i dalje građane da se pridruže akciji „Manje oružja-manje tragedija“ i dragovoljno predaju nelegalno oružje, streljivo i ostala minsko-eksplozivnih sredstava te svoj dom učine sigurnijim.

Ovom prilikom pohvale jednoj osobi iz okolice Bjelovara koja je policiji jučer, 26. travnja, dragovoljno predala dvije ručne bombe i 70 komada streljiva, a što je u svom posjedu imala nezakonito. A pohvale i osobi koja nas je izvijestila da je preuređujući podrum pronašla neeksplodirana eksplozivna sredstva, a radilo se o dvije ručne bombe s vidljivim tragovima kemijskih promjena na metalnim dijelovima upaljača što ukazuje da su na toj lokaciji duži niz godina.
Sve to je izuzeo policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu i pohranio na sigurno u skladište ubojite opreme do uništenja.

Svi oni koji još uvijek negdje imaju ovakva sredstva neka se povedu ovim primjerima i dragovoljno ih predaju policiji.
 
Detaljne informacije o provedbi akcije „Manje oružja-manje tragedija“ mogu se dobiti pozivom na besplatni broj telefona 0800 88 92.


 

Pisane vijesti