Kriminalitet za protekli vikend na području policijske uprave

Slika /PU_BB/slike vijesti/policija natpis - 4456156.jpg
Foto: Ilustracija

Krađa novca iz obiteljske kuće
 
U petak 8. srpnja u Klokočevcu, nepoznati je počinitelj iz obiteljske kuće 73-godišnjaka ukrao novac. Nastala šteta cijeni se na iznos oko 10 tisuća kuna. Slijedi kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska počinitelja.

 
Računalna prijevara
 
U petak 8. srpnja u policijskoj postaji Daruvar, 25-godišnjakinja je podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenog djela „Računalna prijevara“ iz članka 271. Kaznenog zakona.
 
U prijavi je navela da je u srijedu 5. srpnja objavila oglas o prodaji artikla na internet oglasniku „Njuškalo“. Na oglas se putem „whats app“ aplikacije javila muška osoba i  iskazala zainteresiranost za kupnju artikla. Zatražila je 25-godišnjakinju da joj artikl pošalje putem dostavne službe Hrvatske pošte, na što je 25-godišnjakinja pristala. Na svoj mobilni telefon zaprimila je link poveznicu s natpisom „Hrvatska pošta“ i vidljivim dogovorenim novčanim iznosom za uplatu te je morala upisati podatke o banci i broju tekućeg računa, što je i napravila.
Nakon nekog vremena, dobila je obavijest od svoje banke da joj je s njezinog tekućeg računa izvršena transakcija isplate u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna. Nakon toga je shvatila da ju je nepoznata osoba prevarila.
 
Upozoravamo građane koji prodaju artikle putem interneta na prijevare putem oglasnika „Njuškalo.hr“.
 
Prijevare su počinjenje tako da je prodavač postavio oglas, a na oglas se javlja počinitelj prijevare i to putem aplikacije „WhatsApp“ s brojem iz strane države. Od  prodavača traži dostavu predmeta putem dostavne službe te „WhatsApp“ porukom šalje link dostavne službe. Otvaranjem linka, od prodavača se traže osobni podaci: ime, prezime, broj bankovnog računa, serijski broj kartice, rok valjanosti kartice te troznamenkasti CVV kod. Upisivanjem tih podataka te verifikacijskoj koda, prodavaču umjesto primljene uplate za artikl koji prodaje, počinitelj „skida“ novac s računa.
 
Građani, nikada ne šaljite novac osobama koje ne poznajete te nikome nemojte davati detalje o svom bankovnom računu kao što su stanje računa, serijski broj kartice, broj računa, rok valjanosti kartice ili CVV broj.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon