Kazneno prijavljeni zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv službene dužnosti

Slika /PU_BB/Policija-ilustracije/policija2.jpg

Osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku

Foto: ilustracija

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad dvije muške osobe starosti 66 i 65 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da su 66-godišnji zaposlenik Bjelovarsko-bilogorske županije i 65-godišnji voditelj poslovanja trgovačkog društva kaznena djela počinili u razdoblju od ožujka 2018. do lipnja 2021. godine, u vezi s postupcima opremanja namještajem osnovnih i srednjih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije. U dogovoru i na traženje 65-godišnjaka, 66-godišnjak je iskoristio svoj položaj i prekoračio ovlasti kako bi utjecao na ishod postupaka jednostavne nabave, nalažući ravnateljima škola da za poslove opremanja namještajem izaberu društvo kojim upravlja 65-godišnjak s kojim je u rodbinskom odnosu, a što su oni i učinili.

Na temelju narudžbenica ili ugovora trgovačko društvo pod kontrolom 65-godišnjaka je izvršilo opremanje škola, za koje je usluge 66-godišnjak na teret Županije odobravao i osigurao plaćanje računa u vrijednosti od ukupno najmanje 2.508.864,83 kune, odnosno 332.983,59 eura.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon