Građani: Svoje istekle osobne isprave već sada zamijenite novima - ne čekajte istek roka

Slika /PU_BB/Policija-ilustracije/Vazna-obavijest-web.jpg

Izbjegnite gužve na šalterima čekajući zadnje dane isteka roka i već ovih dana dođite i podnesite zahtjeve za izdavanje novih isprava

Foto: ilustracija

12. svibnja 2023. godine u Republici Hrvatskoj proglašen je prestanak epidemije bolesti COVID-19, stoga su građani u obavezi svoje istekle isprave zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku će morati podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava. 


Istekle isprave

S obzirom da je osobna iskaznica eOI obvezna isprava za hrvatske državljane s reguliranim prebivalištem u Republici Hrvatskoj starije od 18 godina i one koje su navršili 16 godina i sklopili brak, istekle osobne iskaznice građani su dužni zamijeniti novima u roku od 30 dana od proglašenja prestanka epidemije.
 
Svakako valja istaknuti kako putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica, odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom.

Kako bi se u ovom zakonskom roku od 30 dana od proglašenja prestanka epidemije izbjegle gužve, savjetujemo da već sada, ako ste u mogućnosti, svoje istekle isprave zamijenite novima.
 
Osoba koja uz prijavljeno prebivalište na području Republike Hrvatske ima i prijavljeno boravište, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice može podnijeti u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja obavlja i upravne poslove, mjesno nadležnoj prema mjestu svojeg boravišta.
 
Osoba koja nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj (a kao hrvatski državljanin je ishodovala osobnu iskaznicu s prebivalištem izvan RH) zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosi u bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj koja obavlja i upravne poslove.
 

Savjeti građanima

Skrećemo pažnju na ekonomičnost koju omogućava aktivacija elektroničke osobne iskaznice nakon čega je moguće podnijeti zahtjev za izdavanje putovnice i vozačke dozvole elektroničkim putem, dakle bez dolaska u policijske postaje ili uprave. Aktivacijom elektroničke osobne iskaznice mogu se koristiti i ostale elektroničke usluge dostupne u sustavu eGrađani.

Nakon preuzimanja novih osobnih iskaznica naši građani mogu u sjedištu naše policijske uprave u Bjelovaru, u Ulici Vlahe Paljetka 2, koristiti pomoć stručne osobe za aktivaciju elektroničkih osobnih iskaznica na posebnoj konzoli.
Uz stručnu pomoć, mogu aktivirati elektronički dio sobne iskaznice i zatražiti mobilni digitalni identitet te putem mobilne aplikacije Certilia ostvariti mogućnost pristupanja portalu e-Građani i putem mobitela. Uz aktiviranu elektroničku osobnu građanima je dostupno više od 100 usluga putem platforme e-Građani.


 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica