Građani prepoznaju značaj kampanje "Manje oružja, manje tragedija"

Slika /PU_BB/Manje oružja, manje tragedija/Manje oružja manje tragedija-brošura 2.jpg

Akcijom „Manje oružja, manje tragedija“ omogućena je dragovoljna predaja neregistriranog oružja, streljiva i drugih eksplozivnih sredstava bez prekršajnih ili kaznenih sankcija

Foto: ilustracija

Ono čime se Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska može pohvaliti je dobar odaziv građana u kampanji "Manje oružja, manje tragedija". 
Svjedoci smo da je još uvijek puno ilegalnih stredstava u našem okruženju što govore rezultati prošlogodišnje akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova 17-estu godina neprekidno provodi. Ova preventivno-edukativnu akcija „Manje oružja, manje tragedija“ ima za cilj veću sigurnost građana, a njom je omogućena dragovoljna predaja neregistriranog oružja, streljiva i drugih eksplozivnih sredstava bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija. 
Zato za nju i možemo reći da je najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti UN-a u kojoj su dosada sudjelovali brojni građani naše policijske uprave ali i diljem Hrvatske te su pritom policiji predali veliku količinu oružja i drugih eksplozivnih sredstava.

I jučer, 30. siječnja, u okolici Daruvara jedna osoba je policiji dragovoljno predala 112 komada streljiva različitog kalibra što je u svom posjedu imala nezakonito. Budući da se radi o dragovoljnoj predaji ova osoba neće snositi zakonske sankcije, već ju pohvaljujemo jer je prepoznala značaj naše kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.
Oduzeto streljivo je pohranjeno u skladište ubojne opreme do uništenja.  
Ova osoba je također dala svoj doprinos u našoj kampanji i neka to bude poticaj i svima onima koji se dvomume neka donesu dobru odluku i već danas dragovoljno predaju ilegalna stredstava iz svog okruženja. 

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A - zabranjeno vatreno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i sl.
 
I nadalje pozivamo i apeliramo na sve one, koji još negdje u svojim domovima čuvaju, skrivaju ili pronađu oružje, streljiva ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj namjeri dragovoljne predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu i s vozilom bez policijskih obilježja koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način.

Također apeliramo na građane da oružje, streljivo i druga ubojita sredstva ne odlažu i ne ostavljaju na mjestima kao što su kontejneri za smeće, putnim jarcima, šumskim putevima, potocima ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi, na kojima bi ona mogla ugroziti njihovu ili sigurnost drugih ljudi, a posebice djece, već se nedozvoljenih sredstava iz svojih domova mogu riješiti na  siguran i jednostavan način pozivom na broj 192.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica