Građani oprez! Još jedan od oblika računalnih prijevara

Slika /PU_BB/Internet/AdobeStock_159800080-1024x683.jpeg

Prevaranti koriste društveni inženjering kako bi postigli cijeli niz ciljeva: dobivanje vaših osobnih podataka, otimanje vaših računa, krađa vašeg identiteta, pokretanje nezakonitih plaćanja ili uvjeriti vas da nastavite bilo koju aktivnost protiv svog interesa, kao na primjer: doznačiti novac ili dijeliti osobne podatke

Foto: ilustracija

U srijedu, 15. studenog, 48-godišnjakinja iz Bjelovara je prijavila da je njen sin na svoj mobitel zaprimio SMS poruku dostavne službe u kojoj je dostavljen link odnosno poveznica na kojoj se trebao prijaviti kako bi ažurirao podatke svoje adrese, a vezano za dostavu paketa kojeg je očekivao.

Kada se prijavio na dostavljeni link ponuđeno mu je da može online uplatiti paušalni iznos dostave paketa, za koji su u poruci naveli da se nalazi u njihovom skladištu, za iznos manji od jednog eura.

Nakon što je upisao sve podatke s bankovne kartice svoje majke i nakon što je ona misleći da potpisuje uplatu paušala, na SMS traženje porukom na njen mobitel upisala je pin broj mobilnog bankarstva odnosno aplikacije koju ima instaliranu na svome mobitelu.

Kasnije, uvidom u aplikaciju utvrdila je da je na jednom internet prodajnom mjestu njenom bankovnom karticom uplaćena transakcija od 570 eura zbog čega se smatra prevarenom za taj novčani iznos.

Stoga uvijek budite oprezni pri uplatama novca i provjerite vjerodostojnost izgleda internetskih stranica dostavnih službi. Ako vam se bilo što čini sumnjivo ili do sada niste na takav način poslovali prije bilo kakvih autorizacija najprije provjerite što i koliko uplaćujete odnosno verificirate. 

Sve o modalitetima računalnih prijevara i kako se zaštititi možete više pročitati ovdje. 
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon