Građani, ne čuvajte ilegalno oružje, streljivo i eksplozivna sredstva, predajte ih policiji i izbjegnite sankcije!

Slika /PU_BB/Manje oružja, manje tragedija/letak_front.png

Akcijom „Manje oružja, manje tragedija“ omogućena je dragovoljna predaja neregistriranog oružja, streljiva i drugih eksplozivnih sredstava bez prekršajnih ili kaznenih sankcija

Foto: ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova više od 15 godina neprekidno provodi preventivno-edukativnu akciju „Manje oružja, manje tragedija“ s ciljem veće sigurnosti građana, a kojom je omogućena dragovoljna predaja neregistriranog oružja i drugih eksplozivnih sredstava bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija. To je najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti UN-a u kojoj su dosada sudjelovali brojni građani Hrvatske i pritom policiji predali veliku količinu oružja i drugih eksplozivnih sredstava.

Policiji je jučer građanin iz Čazme dragovoljno predao dvije puške, 83 komada streljiva i jedan protuavionski metak, a što je u svom posjedu imao nezakonito. Sve izuzeto je pohranjeno na sigurno u skladište ubojite opreme do uništenja.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska ovim putem zahvaljuje savjesnim građanima na dragovoljnim predajama i nadalje poziva građane da učine svoe okruženje sigurnijim i da se riješe oružja, streljiva ili eksplozivnih sredstava bez ikakvih sankcija.

Naglašavamo da svi građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje, streljivo ili eksplozivna sredstva, mogu predati policiji i pritom neće snositi nikakve sankcije, odnosno protiv njih se neće pokretati prekršajni niti kazneni postupci.

Pozivamo i dalje sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje, streljivo ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija. Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, već da svoju namjeru za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te pričekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika, koji će doći na dogovoreno mjesto te preuzeti i uništiti opasna sredstva na siguran način.
 
PODSJEĆAMO:
 
Sukladno odredbama članka 79. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje kategorije A, B i C (pištolji, puške, poluautomatsko i automatsko oružje, vojno oružje, eksplozivna sredstva, bombe, streljivo i ostalo oružje) imaju obavezu i mogućnost prijaviti posjedovanje takvog oružja najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje.

Policija će preuzeti oružje i streljivo na mjestu na kojem se ono nalazi, a o preuzetom oružju i streljivu će građaninu izdati potvrdu.

Ako građani dragovoljno predaju oružje koje nedozvoljeno posjeduju, a prije poduzimanja izvida prekršaja sukladno zakonu kojim se uređuju prekršaji i započinjanja izvida kaznenih djela te hitnih dokaznih radnji sukladno zakonu kojim se uređuje kazneni postupak odnosno zakonu kojim se uređuju policijski poslovi i ovlasti, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Stranica