Gornji Draganec – teška prometna nesreća s pet ozlijeđenih mladih osoba

Slika /PU_BB/Promet/Prometne nesreće/022.jpg

Neprilagođena brzina, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa (tri od četiri glavne ubojice u prometu) su uzroci ove teške prometne nesreće

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Jutros, 27. rujna oko 07.12 sati, 23-godišnji mladi vozač upravljao je osobnim automobilom marke "BMW" (BJ), pod utjecajem alkohola kroz Gornji Draganec, prigradskom naselju Čazme.

Izlaskom iz blagog zavoja ulijevo uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila stanju kolnika (kolnik mokar) izgubio je nadzor nad upravljačem vozila i desnim kotačima zahvatio travnatu bankinu, uslijed čega je došlo do zanošenja vozila po kolniku u lijevo i slijetanja na nogostup i travnatu površinu s lijeve strane kolnika. Tom prilikom je prednjim dijelom vozila udario u metalno-žičanu ogradu jedne kuće, te se vozilo zarotiralo za 180 stupnjeva i udarilo zadnjim lijevim dijelom u betonski zidić, a lijevim bočnim dijelom u nosivi stup kovane ograde. Nakon udara došlo je do višestrukog prevrtanja vozila po metalno-žičanoj ogradi nakon čega se vozilo zaustavilo u dvorištu.

Za vrijeme vožnje vozač te troje putnika na zadnjem sjedištu nisu bili vezani sigurnosnim pojasom, dok je jedino putnik na prednjem sjedištu bio vezan sigurnosnim pojasom.

Zbog zadobivenih ozljeda 23-godišnji vozač, 17-godišnji i dvoje 19-godišnjih putnika su prevezeni u Opću bolnicu Bjelovar radi pružanja liječničke pomoći, dok je 15-godišnja putnica zbog teških tjelesnih ozljeda prevezena u Klinički bolnički centar u Zagrebu. Do trenutka objavljivanja vijesti za 17-godišnjaka i jednog 19-godišnjaka su kvalificirane također teške tjelesne ozljede od su 23-godišnji vozač i drugi 19-godišnji putnik još u liječničkoj obradi tako da njihove kvalifikacije ozljeda još nisu poznate.

Vozaču su izuzeti uzorci krvi i mokraće poradi analize na prisutnost alkohola ali i analize na prisutnost opojnih droga u organizmu.

Zbog prometne nesreće državna cesta D-43 bila je zatvorena za sav promet od 7.26 do 08.35 sati kada se promet naizmjenično odvijao istočnim prometnim trakom, dok je u 11.08 sati promet pušten u oba smjera. Do naizmjeničnog propuštanja promet se odvijao okolnim pravcima.

Zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu protiv 23-godišnjeg vozača slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.

Priopćenja | Promet i vozila