Edukativna predavanja medicinskom osoblju o važnosti sigurnosnih sjedalica/autosjedalica od prvog dana

  • Slika /PU_BB/Preventivne akcije/Autosjedalice/Predavanje-autosjedalice/20221014_120233.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Budući da je medicinsko osoblje od iznimnog značaja u prvim danima djetetova života, njihovom edukacijom o važnosti sigurnosnih sjedalica i u njihovoj ulozi pri sprječavanju ozljeda i smrti djece kao putnika uslijed prometnih nesreća zasigurno će se podići svijest među roditeljima i u javnosti

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Danas, 14. listopada, u organizaciji i na inicijativu Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u suradnji s Udrugom Rode na Odjelu ginekologije i opstetricije Opće bolnice Bjelovar i u policijskoj upravi održana su hvalevrijedna edukativna predavanja medicinskom osoblju o značaju sigurnog prijevoza djece u autosjedalicama od prvog dana života djeteta.

Predavanja je održala policijska službenica za poslove prometne policije Službe za javni red i sigurnost Sandra Pavlek.

Na početku predavanja na Odjelu ginekologije i opstetricije zahvalila se voditelju odjela što je pokazao razumijevanje i shvatio značaj ove preventivne aktivnosti na kojoj su bile medicinske sestre koje su prve u kontaktu s majkama i djecom, kako bi im i one pružile odgovarajuće informacije o pravilnom smještaju djece u sjedalicu.

U uvodnom dijelu predavanja policijska službenica je iznijela nekoliko statističkih pokazatelja za našu policijsku upravu.
U razdoblju od siječnja do rujna ove godine evidentirano je 510 prometnih nesreća, što je povećanje za 9,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Evidentirane su četiri prometne nesreće s poginulim osobama, 169 prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama i 337 prometnih nesreća s materijalnom štetom, što u prosjeku znači da se na području naše županije svakodnevno dogode dvije prometne nesreće.

Posebno je istaknula da je tijekom ove godine evidentirano stradavanje 15 djece u prometnim nesrećama što je povećanje za 66,7% u odnosu na prošlu godinu. Troje djece je zadobilo teške tjelesne ozljede i to dvoje kao vozači i jedno kao putnik. Nadalje, 12 djece je lakše ozlijeđeno i to dvoje kao vozači, devetero u svojstvu putnika i jedno u svojstvu pješaka.

Iz statističkih pokazatelja proizlazi da djeca najčešće stradavaju kao putnici u automobilima svojih roditelja i osoba koje za njih skrbe.

Upravo zbog toga postoji potreba ovakvih edukacija kojima je za cilj podići svijest među roditeljima i u javnosti o važnosti sigurnosnih sjedalica i u njihovoj ulozi pri sprječavanju ozljeda i smrti djece kao putnika uslijed prometnih nesreća te pružiti roditeljima relevantne, pravilne informacije o važnosti korištenja sjedalica i konkretne savjete o njihovom pravilnom korištenju, kroz edukaciju roditelja i osoba u čijem je profesionalnom interesu zaštita zdravlja djece.

Zajedničkom edukacijom o korištenju sigurnosnih sjedalica doprinijet će se pravilnom vezanju djeteta u sigurnosnu sjedalicu kao i smanjenju stradavanja djece u prometnim nesrećama, odnosno kako bi dijete od prvog dana života koji započinje u rodilištu bilo sigurno na putu kući.

Medicinsko osoblje je od iznimnog značaja u prvim danima djetetova života pa vjerujemo da će upravo kroz ovakve edukacije svi oni u čijem je profesionalnom interesu zaštita zdravlja djece pridonijeti podizanju svijesti roditelja i svih onih koji sudjeluju u prijevozu djece o važnosti pravilnog korištenja sigurnosnih sjedalica od prvog sudjelovanja djece u prometu na cestama.

Drugo predavanje koje je održano u prostorijama naše policijske uprave, poslušalo je 19 patronažnih sestara i jedan medicinski tehničar koji su u kontaktu s budućim roditeljima i prije rođenja djece, a koji će također svoja nova saznanja prenijeti onima kojima je potrebno.    

Zahvaljujemo Udruzi Roda i svima koji su se odazvali na ova predavanja kako bi proširili svoja znanja, a policija će i nadalje provoditi ovakve edukacije s primarnim ciljem sigurnost naših najmanjih i najmlađih koji se još ne znaju brinuti o sebi. 

Pisane vijesti | Promet i vozila