Dvoje građana prijavilo računalnu prijevaru

Slika /PU_BB/slike vijesti/Racunalna prijevara.png

Svoje osobne podatke i podatke s bankovne kartice nemojte davati drugim osobama

Foto: ilustracija


Jučer, 6. prosinca, 68-godišnjakinja iz Bjelovara prijavila je kako ju je telefonskim pozivom kontaktirala ženska osoba koja je zatražila da na svoj mobitel instalira aplikaciju putem koje će joj biti isplaćen novac od dugovanja. Nakon što je instalirala aplikaciju 68-godišnjakinja je u dostavljenu joj poveznicu upisala osobne podatke i podatke bankovne kartice, IBAN i CVV broj. Naknadno je putem mobilne aplikacije internet bankarstva utvrdila da je s njenog računa izvršena isplata u iznosu 1300 eura.

Jučer, 6. prosinca, 39-godišnjak iz okolice Grubišnoga Polja prijavio je kako ga je nazvalo muškarac, koji se predstavio kao djelatnik poduzeća koje provodi postupak vraćanja novca osobama koje su prevarili lažni brokeri, i poslao mu poveznicu u koju je on upisao osobne podatke i podatke bankovne kartice te autorizirao transakciju vjerujući da se radi o uplati novca. Naknadno je utvrdio da je autorizacijom transakcije izvršena isplata s njegovog računa u iznosu 799 eura.
           
U oba slučaja slijedi daljnje kriminalističko istraživanje.

Budite oprezni! Svoje osobne podatke i podatke s bankovne kartice nemojte davati drugim osobama. Ako netko želi uplatiti novac na vaš račun potreban mu je samo broj vašeg računa. Nisu potrebni osobni podaci i drugi podaci s bankovne kartice kao što je vrijeme važenja kartice i kontrolni broj. U slučaju da vas netko zatraži te podatke zbog neke novčane transakcije vjerojatno je riječ o prevari.   
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon