Dragovoljna predaja eksplozivnih sredstava i streljiva, te pronalazak neeksplodiranih eksplozivnih sredstava

Slika PU_BB/slike vijesti/manje oružja, manje tragedije.jpg

Foto: ilustracija

          U nedjelju, 07. listopada, jedna osoba sa šireg područja Bjelovara je policiji dragovoljno predala sveukupno 401 streljivo različitog kalibra, a jedan Bjelovarčanin je predao jednu ručnu bombu ratne proizvodnje, jednu ručnu bombu M-75 i 30 komada streljiva, a što su sve u svom posjedu imali nezakonito. Budući da se radi o dragovoljnoj predaji ove osobe neće snositi nikakve zakonske sankcije, a riješile su se uljeza iz svog doma. 

         Također u nedjelju, 07. listopada, u blizini Spomen područja Barutana, jedna osoba je prilikom branja žira zamijetila eksplozivnu napravu o ćemu je odmah obavijestila policiju. Na mjesto događaja upućen je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je utvrdio da se radi o ručnoj bombi M-52 koja je nekompletna. Na njoj su nedostajali poluga i osigurač upaljača. Na metalnim dijelovima (košuljici i opruzi upaljača) vidljivi su intenzivni tragovi korozije, a što ukazuje da se bomba na mjestu pronalaska nalazila duže vremensko razdoblje. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu je pronađenu bombu izuzeo sa mjesta događaja na siguran i adekvatan način, te ju pohranio u skladište ubojite opreme do uništenja.

          U ponedjeljak, 08. listopada, poslijepodne, u Polumu, ispod mosta u kanalu, pronađeno je 70-ak komada puščanog streljiva raznog kalibra, 9 patrona kalibra 12 mm, te zatvarač automatske puške. Sve navedeno je jako korodiralo što ukazuje da se na mjestu pronalaska nalazi duže vremensko razdoblje. Sve pronađeno je izuzeto i pohranjeno u skladištu ubojne opreme do uništenja.

Podsjećamo!

Podsjećamo građane da je u tijeku provođenje akcije Manje oružja - manje tragedija, odnosno prema Zakonu o oružju oružje se može predati uvijek i protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati ni kazneni niti prekršajni postupak, ukoliko oružje prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije početka primjene svih zakonskih policijskih ovlasti.

Pozivamo i apeliramo na sve one, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju.

Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

 



Pisane vijesti