Bjelovar: Okrugli stol na temu „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“

Slika PU_BB/Preventivne akcije/Hera i Delfin/naslovna.JPG

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

         U utorak, 9. listopada, u prostorijama Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske održan je okrugli stol „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“ u organizaciji Udruge „HERA“ i DELFIN Pakrac u suradnji sa Policijskom upravom bjelovarsko-bilogorskom.

         Svrha okruglog stola je ukazati na potrebu razvijanja i jačanja sustava podrške žrtvama i svjedocima, prikazati dosadašnja postignuća i poduzete mjere na područjima promicanja prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja, kao i umrežavanje organizacija i institucija civilnog društva koje se u svom radu zalažu za promicanje prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja.

         Na početku okruglog stola prisutnima se obratio voditelj odsjeka za obradu kriminaliteta Abel Car koji je pozdravili ovakve tematske okrugle stolove na kojima struka iznosi svoje probleme u radu i nastoji ih riješiti. Voditeljica grupe za opći kriminalitet Monika Zorić iznosi da su novelama ZKP-a pridana veća važnost žrtvama kaznenih djela i prekršaja po Zakonu o nasilju u obitelji kojima je nužna podrška i suradnja. Kraćim izlaganjem o načinu radu Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Zagreb obratio se njen izvršni direktor Miren Špek dok je o radu Centra za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN Pakrac govorila Mirjana Bilopavlović koja se osvrnula na izazove i prepreke u pružanju podrške žrtvama i svjedocima te pozdravila pozitivne pomake koji su sve vidljiviji. Predsjednica Županijskog suda u Bjelovaru i sutkinja na kaznenom sudu Milenka Slivar je u svom izlaganju naglasila nužnost ranije pripreme i psihološke podrške žrtve prije rasprave u sudskom postupku. Posebno je naglasile da žrtve imaju pravo i same se moraju odlučiti da li će svoje pravo na podršku ostvariti ili neće. Voditeljica Udruge „HERA“ Križevci i moderatorica okruglog stola Marina Švagelj Jažić je u svom izlaganju naglasila opći cilj programa podrške žrtvama i svjedocima koji je osigurati pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani Odjeli za podršku žrtvama i svjedocima, te je navela sve partnerske organizacije koje djeluju na području RH.

         Okruglom stolu prisustvovali su stručni djelatnici Centra za socijalnu skrb u Bjelovaru, Prekršajnog suda u Bjelovaru, Bjelovarsko-bilogorske županije te policijski službenici.

          U četvrtak 4. listopada na gradskom „Korzu“ u Bjelovaru, na Trgu Eugena Kvaternika, u vremenu od 11.00 do 12.00 sati održan je Info pult na kojem su volonterke senzibilizirale građane i prolaznike o radu organizacija i institucija civilnog društva koje se u svom radu zalažu za promicanje prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja kao i kakvu pomoć pružaju. Građanima je ponuđena mogućnost popunjavanja anonimne ankete da li su upoznati da žrtve i svjedoci u kaznenim postupcima imaju određena prava.   



Pisane vijesti