Ako ne posjedujete znak pristupačnosti, ne parkirajte svoja vozila na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom!

Slika /PU_BB/Promet/invalidi.jpg

Danas, 29. ožujka, od 9 do 12 sati na području naše policijske uprave provodit ćemo akciju na prekršaje nepropisnog parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom, kao i kontrola ustupanja znaka pristupačnosti drugoj osobi

Foto: ilustracija

Mjesta namijenjenima za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom često su parkirališna mjesta koja su najbliža ulazima u zgrade kao što su banke, pošte, bolnice i drugo te ih vrlo često koriste i građani koji nemaju pravo parkirati svoja vozila na tim mjestima, odnosno građani koji ne posjeduju znak pristupačnosti, ali i članovi obitelji osobe s invaliditetom kada ne prevoze takvu osobu.
 
Nepropisnim parkiranjem vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom ograničava se pravo osobe s invaliditetom na pristupačnost i mobilnost, odnosno integraciju u društvo.

Shodno tome, policijski službenici će danas, 29. ožujka od 9 do 12 sati na području policijske uprave usmjeriti svoje aktivnosti na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom iz članka 82. stavka 1. točke 13. i zlouporabe znaka pristupačnosti iz članka 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 

Zakonski propisi

Člankom 82. stavkom 1. točkom 13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, a vozač koji postupi protivno toj odredbi kaznit će se novčanom kaznom od 90 eura.
 
U prošloj 2022. godini policijski službenici su na području Policijske uprave bjelovarsko–bilogorske evidentirali 526 takvih prekršaja.

336 prekršaja utvrđeno je na području Policijske postaje Bjelovar, 59 na području Policijske postaje Čazma, 57 na području Policijske postaje Grubišno Polje, 44 na području policijske postaje Garešnica te 30 na području Policijske postaje Daruvar.
 
Člankom 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je:
  • stavak 1.- osobe s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenje donjih ekstremiteta 60 ili više posto, mogu propisanim znakom pristupačnosti označiti vozilo u kojem se prevoze.
  • stavak 2.- prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti ne smije koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.
  • novčanom kaznom u iznosu od 90 eura kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje ili koja ga koristi suprotno odredbi stavka 2. ovoga članka.


Najave | Promet i vozila