Memorijal "Pet redarstvenika"

Slika PU_BB/Purnica.jpg

Komemoracijama u mjestu Purnica pored Sirača i u Daruvaru u ulici Petra Svačića 19. i 20. srpnja ove godine, djelatnici Policijske postaje Daruvar i PU bjelovarsko-bilogorske su, zajedno s obiteljima poginulih, predstavnicima lokalne samouprave te predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata odali počast tragično poginulim redarstvenicima koji su prije 20 godina mučki ubijeni.  

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Komemoracijama u mjestu Purnica pored  Sirača i u Daruvaru u ulici Petra Svačića 19. i 20. srpnja ove godine, djelatnici Policijske postaje Daruvar i PU bjelovarsko-bilogorske su, zajedno s obiteljima poginulih, predstavnicima lokalne samouprave te predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata odali počast tragično poginulim redarstvenicima koji su prije 20 godina mučki ubijeni. 

19. srpnja 1991. godine u mjestu Purnica iz zasjede su ubijeni pripadnici Specijalne jedinice policije PU bjelovarsko-bilogorske Željko Cindrić i Ivica Filković, dok su ranjeni Josip Karpišek, Zdravko Hudaček, Ivan Smolčić, Mika Pašalija, Jozo Ćurić i Davor Špoljarić. Narednog dana, u samom središtu Daruvara, s leđa su ubijeni pripadnici Policijske postaje Daruvar Miroslav Polak, Robert Žili i Ivan Rončević, koji su u tom trenutku obavljali svoje redovite policijske zadaće. Kao i svake godine, oba datuma su obilježena na dostojanstven način.

U Purnici su položeni vijenci i zapaljene svijeće te je služena Sveta Misa zadušnica za poginule specijalce koju je predvodio policijski kapelan vlč. Damir Vrabec. U ulici Petra Svačića u Daruvaru položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju te je održan vjerski obred koji je predvodio kapelan daruvarske župne crkve Mario Matijević u spomen na Miroslava, Ivana i Roberta.

 Povodom toga održan je 5. memorijalni malonogometni turnir pod nazivom  "Pet redarstvenika" na kojem su se natjecale ekipe Policijske postaje Daruvar, grada Daruvara, općine Sirač, općine Ivanska, Udruge Specijalne jedinice policije "OMEGA», Udruge policije branitelja Daruvara 1991. i ekipa HVIDR-e Daruvar. Nakon sportske i fer borbe pobjednički pehar je osvojila ekipa općine Sirač, drugo mjesto osvojila je ekipa Udruge Specijalne jedinice policije "OMEGA», a treća je bila ekipa Policijske postaje Daruvar. Turnir je održan u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole „Vladimir Nazor“ u Daruvaru uz svesrdnu pomoć općine Sirač i grada Daruvara koji su osigurali sve potrebno za održavanje ovog turnira. Ovaj turnir je postao već  tradicionalan te je i na ovaj način osigurano da ovi događaji ne padnu u zaborav.            



Stranica