Policajcu heroju Damiru Špoljariću uručena godišnja nagrada MUP-a

Slika topvijesti/godina2010/RUJAN/DAN_POLICIJE/nagradeni.jpg

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko je 29. rujna, u Ravnateljstvu policije dodijelio 26 godišnjih nagrada djelatnicima zbog iznimnih rezultata u radu. Šest policijskih službenika nagrađeno je pojedinačno, 19 skupno, a dodijeljena je i jedna zahvalnica ministarstva.

Foto: MUP RH

         Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko je 29. rujna, u Ravnateljstvu policije dodijelio 26 godišnjih nagrada  djelatnicima zbog iznimnih rezultata u radu. Šest policijskih službenika nagrađeno je pojedinačno, 19 skupno, a dodijeljena je i jedna zahvalnica ministarstva.

          Među nagrađenim pojedincima bio je i Damir Špoljarić, policijski službenik PP Daruvar koji primio ovo priznanje za iznimnu hrabrost, požrtvovnost i nesebičnost  prilikom spašavanja oca i dvoje djece, zaglavljenih u vozilu nabujale rijeke Toplice pored mjesta Batinjska Rijeka u blizini Daruvara u travnju ove godine. Ovo je prilika da se podsjetimo tog junačkog djela policajca  Damira:

     Velika hrabrost i snalažljivost kolege  Damira Špoljarića (42), u nedjelju 16. travnja ove godine, bile su presudne da prelazak sa terencem Opel Fronterom preko rijeke Toplice za Krešimira Ivančića (47) iz Vukovja nedaleko  Daruvara, i njegove dvije kćeri stare   četrnaest i  šest  godina, ne završi tragično. Naime, Krešimir  se toga dana krenuo provozati  poljskom cestom koju vrlo dobro poznaje, te je pokušao prijeći rječicu kod sela Batinjska Rijeka, koja je inače na tom mjestu niža koljena, ali se zbog obilnih kiša ipak pokazala predubokom.  Vodostaj se naglo podigao,  automobil je stao i ugasio se.

         - Brza voda sa potrganim granjem  nosila je sve pred sobom, a automobil je u trenu postao brana pa je voda naglo počela rasti, prodirati u unutrašnjost i lagano gurati vozilo nizvodno u veću dubinu. Mislio sam da je to kraj - priča Krešimir.   Uto u redovnoj ophodnji naišao je policajac Damir Špoljarić, te je odmah obavijestio svoje operativno dežurstvo koje je na mjesto događaja uputilo vatrogasce. – Kad sam  ugledao Damira  pojavio se tračak nade za nas - rekao je Krešimir.  S obzirom da je voda brzo prodirala u automobil i to već do visine naslona, prijeteći da se dogodi najgore, ne dvojeći ni trenutka Damir skače u hladnu vodu podivljale rijeke.

     - Nisam se bojao. Jedino me uhvatila panika kad sam vidio koliko je struja jaka i što se može desiti. Svaka sekunda je bila važna - rekao je skromni kolega  Damir. –Uspio sam nekako otvoriti vrata na vozačevoj strani te gospodinu Ivančiću i njegovim kćerima  pomoći da se popnu na krov Frontere. Tada me je voda prikliještila vratima, ali sam se ipak nekako oslobodio i  popeo  na krov- opisuje nam Damir. Ubrzo su došli vatrogasci, no s tim vozilom se nije moglo puno pomoći, pa je nakon oko pola sata, koji su se mokrim i promrzlim unesrećenicima činili kao vječnost, stiglo drugo specijalno vozila s korpom pa su ih  vatrogasci prenijeli s krova automobila na obalu, odakle  su svi prevezeni u Dom zdravlja u Daruvaru gdje im je utvrđena pothlađenost i šok.

        - Ni sam ne znam kako sam izdržao tu hladnoću. Na moru se ne kupam ako voda nema 25 stupnjeva. Ponovno bih učinio isto. Radije bih bio ponovo skočio u hladnu vodu nego davao  izjave mnogobrojnim novinarima koji su me posljednjih dana opsjedali. Ja sam samo učinio ono što bi vjerujem svaki čovjek da je bio na mome mjestu, pa me zato doista jako čudi takva medijska pozornost - rekao je skromno požrtvovni Damir.

       Obitelj se dan nakon nesreće čula sa svojim spasiteljem policajcem te mu zahvalila.  - Hvala, striček policajac, što si spasio mene, tatu i moju seku - rekla je još uvijek vidno potresena mlađa djevojčica hrabrom Damiru. To je Damiru, kako kaže,  dovoljna nagrada, između ostalog i zato što nema svoju djecu.    

        Ovaj Damirov  čin u velikoj mjeri je podigao ugled policije ne samo na području naše Županije, nego i u cijeloj našoj domovini. Iskreno i od srca mu zahvaljujemo što se svi mi policajci  još više  ponosimo nositi odoru hrvatske policije.



Stranica