Zbog vrenja mošta, ugljičnim dioksidom otrovala se obitelj u Vrtlinskoj pored Čazme

Danas u jutarnjim satima Franjo P. (1930.),njegova supruga Terezija P. (1937.), njihova snaha Nadica P. (1959.) i unuk Dalibor P.(1978.) jedan za drugim ulazili su u podrum koji se nalazi u sklopu obiteljske kuće u mjestu Vrtlinska pored Čazme, a u kojem se nalaze dvije drvene bačve i jedna plastična kaca u kojima je grožđe i mošt u procesu alkoholnog vrenja.

            Danas u  jutarnjim satima Franjo P. (1930.),njegova supruga Terezija P. (1937.), njihova snaha Nadica P. (1959.) i  unuk Dalibor P.(1978.) jedan za drugim ulazili su u podrum koji se nalazi u sklopu obiteljske kuće u  mjestu Vrtlinska pored Čazme, a u kojem se  nalaze dvije drvene bačve i jedna plastična  kaca u kojima je  grožđe i mošt u procesu alkoholnog vrenja. Uslijed vrenja u podrumu se stvorila koncentracija ugljičnog dioksida zbog koje su ove  osobe jedna za drugom izgubile svijest. Oko 08.30 sati isti su pronađeni od strane susjede i uz pomoć ostalih mještana izvučeni iz podruma te kolima hitne medicinske pomoći prevezeni u Opću bolnicu Bjelovar, gdje je Terezija P. uslijed trovanja ugljičnim dioksidom u 13,30 sati preminula dok su ostali članovi obitelji u zdravstveno stabilnom stanju.

             Slijedi podnošenje općeg posebnog izvješća Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.                                                            

 
                                                                   ***
         U svezi s tim preventivno upozoravamo  građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.
        Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.
        U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.
        Podrume treba prozračivati  te se ne preporuča se samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaju postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti.
      Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti.
     Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri  također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu.


Stranica