Veliki požar u Staroj Ploščici

Slika /PU_BB/slike vijesti/pozar05.jpg
Foto: ilustracija

U četvrtak 16. rujna oko 16 sati u Staroj Ploščici došlo je do požara na gospodarskom objektu vlasništvo 58-godišnjaka. U objektu se nalazila sušiona koja je bila upaljena te se u njoj nalazilo oko 10 tona suncokreta na sušenju.

U požaru je većim dijelom u potpunosti izgorio gospodarksi objekt, mobilna sušara sa sjemenka suncokreta, traktorska rolo preša, dizelski pogonski motor sušare, traktorski cjepač za drva, dilo mlin, oko 2500 litara dizel goriva u limenim i PVC bačvama te 7 bikova, 6 junica i 4 svinje. Požar su gasili djelatnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Ivanska, Štefanje i Trnovitički Popovac.

Mjesto događaja se osigurava do provođenja očevida kojim će se utvrditi točan uzrok požara.

U petak 17. rujna obavljen je očevid kojim je utvrđeno da je uzrok požara tehničke prirode. Radi se o tome da je tijekom normalnog rada mobilne sušare za žito koja se je nalazila u gospodarskom objektu te u kojoj se je neposredno prije izbijanja požara odvijalo sušenje sjemenki suncokreta u količini od oko 10 tona, došlo do nakupljanja sjemenki suncokreta na jednom mjestu, stvaranju gruda i prekida normalnog protoka zrna, da bi se zbog toga stvarane grude pojačano zagrijavale, što je dovelo do prijenosa topline, vrućeg zraka i samozapaljenja sjemenki unutar sušare.

Oštećena osoba materijalnu štetu procjenjuje na 600 tisuća kuna. 

Pisane vijesti | Okoliš