U spomen na 78. Obljetnicu prvog ratnog zločina koji se dogodio u selu Donji Mosti 10. travnja 1941. godine načelnik policijske uprave Jakob Bukvić sa suradnicima poklonio se žrtvama te položio vijenac i zapalio svijeću

  • Slika /PU_BB/Razno/Donji Mosti 2019/014.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U ime ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića vijenac je položio i poklonio se žrtvama načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić sa suradnicima

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Danas, 6. travnja, u spomen na 78. obljetnicu prvog ratnog zločina koji se dogodio u selu Donji Mosti 10. travnja 1941. godine, a žrtve su bile 11 hrvatskih seljaka i na 71 prešućivanu žrtvu iz II. Svjetskog rata i poraća iz sela Donji, Srednji i Gornji Mosti na groblju u Donjim Mostima ispred spomen obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Uz župana Bjelovarsko-bilogorske županije Damira Bajsa izaslanika predsjednice Republike hrvatske, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, saborskog zastupnika Miru Tortgergelija, izaslanika predsjednika Vlade RH i Ministarstva hrvatskih branitelja, pomoćnika ministra Dinka Tandaru, u ime ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića vijenac je položio i poklonio se žrtvama načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić sa suradnicima.
Zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Valna Bastijančić-Erjavec , načelnik općine Kapela Danijel Kovačec, predstavnici Matice hrvatske, Hrvatsko žrtvoslovno društvo, predsjednici i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te ostale udruge proistekle iz II. Svjetskog rata te mnogi drugi također su se prisjetili žrtava te svojim prisustvom uveličali spomen-obljetnicu.
Minutom šutnje odana je počast svim hrvatskim žrtvama II. Svjetskog rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, svim hrvatskim braniteljima, svima onima koji su svoje živote položili na oltar domovine te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.  
Nakon blagoslova i molitve svi prisutni su se procesijom uputili u župnu crkvu Sv. Benedikta u Donjim Mostima na koncelebriranu Svetu misu koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.         
 
Bilješke o događajima:
U svom pohodu na Bjelovar, u kojem je ustankom 08. travnja 1941. godine srušena jugoslavenska i uspostavljena hrvatska vlast i proglašena Hrvatska država, II. Konjički puk „Car Dušan Silni“ iz Virovitice, došavši u selo Donji Mosti na Veliki četvrtak 10. travnja 1941. oko 11.30 sati (ubivši dan prije u selu Peterancu 5 hrvatskih seljaka), pogubio je 11 bespomoćnih hrvatskih seljaka, čiji posmrtni ostaci počivaju na groblju u Donjim Mostima. To je prvi ratni zločin počinjen petog dana rata i početak krvavog ratnog kola na ovim prostorima, kada su od 08. – 25. travnja četnici i velikosrbi u Bjelovaru i okolici ubili ukupno 33 Hrvata.  
Nakon 10. travnja 1941. godine u tijeku II. Svjetskog rata i poraća sela Donji, Srednji i Gornji Mosti teško su stradala. Poginuo je i ubijen 71 mještanin, a među njima u ožujku 1945. godine i župnik Viktor Miler. Ovo su podloge za istinitu noviju hrvatsku povijest prošlog stoljeća, o čemu se javno do 1990. Godine nije smjelo govoriti, a koje pokazuju posebnu ulogu Bjelovara i bjelovarskog kraja u toj povijesti.   


 

Stranica