U PU bjelovarsko-bilogorskoj održana trenažna vožnja policijskih službenika - motociklista

Slika PU_BB/trenažna vožnja glavna slika.JPG

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Danas 28. ožujka, PU bjelovarsko-bilogorska održala je trenažnu vožnju policijskih službenika-motociklista čime je otvorena sezona obavljanja službe motociklima. Ovime ujedno započinje intenzivan nadzor nad poštivanjem prometnih propisa od strane vozača mopeda i motocikala kao jedne od najranjivijih skupina sudionika u prometu na cesti.

Naime, prestankom zimskih uvjeta na cestama i nastupanjem povoljnih uvjeta za vožnju motocikala, mopeda i bicikala te sudjelovanja većeg broja pješaka u prometu, ponovno je aktualiziran problem sigurnosti prometa promatrane skupine sudionika. To se posebice odnosi na motocikliste koji nakon zimske stanke nastoje nadoknaditi „propušteno vrijeme“, zanemarujući pri tome sigurnosne aspekte prometa, svoje neiskustvo ili eventualni gubitak prethodno stečene rutine u vožnji, ali i privikavanje svih ostalih sudionika u prometu na njihovu prisutnost. Ujedno se zanemaruju i elementi osobne zaštite te se tijekom prvih toplijih dana učestalije može zamijetiti vozače mopeda i motocikala koji ne koriste zaštitnu kacigu. Slično psihološko ozračje zamjećuje se i kod biciklista, ali i pješaka.

Provedenom analizom statističkih pokazatelja prometnih nesreća na području  PU bjelovarsko-bilogorske u kojima su sudjelovali i koje su prouzročili vozači motocikala i mopeda, tijekom 2011. godine bilježimo ukupno 56 takvih prometnih nesreća. U njima su smrtno stradala 2 vozača motocikala dok je ozlijeđen 41 vozač i putnik.

Što se tiče korištenja zaštitne kacige od strane vozača i putnika na mopedima i motociklima, proizlazi da tijekom 2011. godine 31,2% nastradalih vozača i putnika na motociklima i mopedima nije koristilo zaštitnu kacigu.

Skrećemo pozornost i ostalim vozačima na pojačanu prisutnost ove kategorije sudionika u prometu, te ih pozivamo na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja, skretanja, prestrojavanja i zaustavljanja, odnosno na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.

 

 



Stranica