U Kapeli 21 učenik položio ispit za bicikliste

  • Slika /PU_BB/Promet/Osposobljavanje za bicikliste/Osnovna škola Kapela/1 (1).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Policijska uprava bjelovarsko - bilogorska

U petak  17. lipnja, Policijska uprava bjelovarsko bilogorska u suradnji s HAK-om te agencijom nadležnom za odgoj i obrazovanje nastavlja svoje aktivnosti u provedbi Programa osposobljavanja za upravljanje biciklom. Osposobljen je 21 učenik za sigurno sudjelovanje u prometu na cestama u svojstvu biciklista. I ovom prilikom napominjemo da je zakonom propisano da dijete do 14 godina ne smije voziti bicikl bez pratnje osobe starije od 16 godina, ali kada dijete dobije potvrdu o osposobljenosti za upravljanje biciklom, može samostalno upravljati biciklom na cesti od navršenih devet godina.

Na inicijativu Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i ove školske godine su se osnovne škole iz naše županije prijavile za Program osposobljavanja za upravljanje biciklom za učenike 5. razreda osnovnih škola, a koji u Hrvatskoj postoji od 2016. godine. Ovaj hvalevrijedan program osposobljavanja daje mogućnost stjecanja dodatnih kompetencija i tako pridonosi sigurnijem sudjelovanju djece u prometu. Sastavni je dio školskog kurikuluma u trajanju od 16 školskih sati koji se provodi kao izvannastavna aktivnost, a najčešće ga provode učitelji tehničke kulture.

„Biciklom sigurno u promet“ naziv je priručnika uz koji se tijekom prvog modula od osam sati uči o prometnim propisima i pravilima, potom slijedi sedam sati praktičnog dijela u kojem se savladava vožnja biciklom na poligonu po zadanim uvjetima. Posljednji sat rezerviran je za polaganje ispita koji se sastoji od pisane provjere znanja i vožnje biciklom na poligonu.

Pisanu provjeru znanja i polaganje vožnje proveli su policijska službenica Službe za javni red i sigurnost Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Sandra Pavlek i djelatnik Hrvatskog autokluba Damir Hodalić.
 
Ove godine Osnovna škola Mirka Pereša Kapela je na Program osposobljavanja za upravljanje biciklom prijavila 27 učenika. 21 učenik je položio teorijski dio ispita koji je provodio zaposlenik HAK-a. Nakon toga pristupljeno je praktičnom dijelu ispita - poligonu, čiju prolaznost ocjenjuje policijski službenik. Svih 21 učenika OŠ Mirka Pereša Kapela je dobilo svoju „prvu vozačku dozvolu“.

Najbolje rezultate na ispitu postigli su Jakov Kovačević, Karlo Magdić i Bruno Tadić.

Zahvaljujemo učitelju Goranu Jerković koji je  svojim velikim angažmanom doprinio  da djeca dobiju svoju prvu vozačku dozvolu.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska poziva sve zainteresirane učenike da se i sljedeće školske godine prijave na ispit u što većem broju, da budu uzorni, profesionalni i nadasve pažljivi biciklisti. Sigurnost naše djece je od iznimne važnosti, stoga djecu treba poticati i poučavati od najranije dobi kao bi izgradili kulturu ponašanja i ophođenja u prometu na cestama

Pisane vijesti | Promet i vozila