U Donjem Daruvaru i Doljanima obilježena 29-godišnjica stradavanja hrvatskih redarstvenika i pripadnika Odreda narodne zaštite

  • Slika /PU_BB/Donji Drauvar/_MG_0013.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na 29. godišnjicu pogibije s obzirom na trenutnu situaciju skromnije nego prijašnjih godina ali simolično, dostojanstveno i časno odana počast poginulim hrvatskim policajcima Tihomiru Vrdoljaku, Srećku Manđiniju i Eugenu Lapčiću  

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Danas, 1. rujna, u Bjelovaru i Donjem Daruvaru obilježena je 29-godišnjica stradavanja hrvatskog redarstvenika Tihomira Vrdoljaka, pripadnika Policijske postaje Bjelovar. Tihomir Vrdoljak je prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu s bjelovarskog područja. U nazočnosti njegove majke Finke, obitelji i rodbine te predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i Grada Bjelovara, na njegovom grobu na gradskom groblju „Borik“ u Bjelovaru položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće, da bi se potom počast odala i na mjestu njegovog stradavanja u Donjem Daruvaru.

Na spomen obilježje u Donjem Daruvaru pored majke i obitelji poginulog Tihomira, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, gradova Bjelovara i Daruvara te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vijenac su položili i zapalili svijeće načelnik PU bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić sa suradnicima.

1. rujna 1991. godine, u popodnevnim satima, četničko-terorističke grupe krenule su u još jedan u nizu neuspješnih napada na Daruvar, i to upravo u Donjem Daruvaru gdje su naišli na odlučnu obranu hrvatskih snaga. Pored poginulog Tihomira, u ovom žestokom okršaju teško je ranjeno i 5 hrvatskih branitelja, njegovih suboraca, pripadnika Policije i Odreda narodne zaštite. Istog dana prije podne Tihomir je kao pripadnik skupnih snaga policije i Odreda narodne zaštite sudjelovao na drugoj strani Daruvara, u Doljanima, u akciji spašavanja zarobljenih branitelja koji su se, zbog okruženja, nedostatka streljiva i prijetnje agresora da će ubiti civile u mjestu, predali, a nakon čega su i zvjerski mučeni.

Nakon odavanja počasti Tihomiru Vrdoljaku, okupljeni su se uputili u Doljane gdje je obilježeno sjećanje na noć stradavanja branitelja i mještana, kada su smrtno stradali hrvatski branitelji Eugen Lapčić i Srećko Mandini, policajci Policijske postaje Daruvar, te pripadnici Odreda narodne zaštite Željko Bublić, Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček, dok je dvanaestero branitelja ranjeno.

U mjesnoj kapelici u Doljanima je nakon komemoracije održana Sveta Misa zadušnica za sve poginule hrvatske vitezove koji su za slobodu svoje domovine dali ono najvažnije, svoj život.

I nakon 29 godina još uvijek je bolno sjenčanje na hrvatske vitezove koji su svoje živote položili na oltar domovine, za slobodu, neovisnost i samostalnost Hrvatske. Sjećanje na njihovu žrtvu koliko god je bolno ali je potrebno da bi se mladi naraštaji upoznali s istinom i da se ne zaboravi nikada.
 
            Tihomire, Eugene i Srećko neka Vam je laka hrvatska gruda.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica