U Daruvaru održana početna konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt energetske obnove zgrade policijske postaje

  • Slika /PU_BB/Razno/Daruvar-energetska obnova/028.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Završetkom energetske obnove zgrade dobit će se uporabni prostor koji će trošiti puno manje energije, a očekuje se smanjenje toplinske energije za grijanje za 68,74% potom smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za 57,26%, a znatno manje će biti emisije CO² u atmosferu, za gotovo 60%

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Danas, 24. srpnja s početkom u 11.00 sati u Policijskoj postaji Daruvar održana je konferencija za medije gdje je predstavljena provedba projekta energetske obnove zgrade Policijske postaje Daruvar.
O projektu prezentacijom je prisutne provela kroz osnovne podatke stručna suradnica za pripremu i prijavu projekata tvrtke EuroConsulting d.o.o. iz Varaždina Patricija Pepelnik uz pomoć savjetnice za pripremu i provedbu EU projekata Petre Horvat iz iste tvrtke.
Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a on se provodi u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020. Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za ovaj projekt potpisan je 20. prosinca 2018. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.245.488,41 kuna od čega su bespovratna sredstva fonda 564.795,25 kuna. Projektom energetske obnove na zgradi Policijske postaje financiraju su slijedeće aktivnosti: izrade tehničke dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog i projektantskog nadzora, upravljanje projektom i administracija, promidžba i vidljivost te energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove. Ovim projektom energetske obnove predviđa se poboljšanje energetskih svojstava zgrade u smislu uštede toplinske energije i toplinske zaštite koje obuhvaća zamjenu vanjske stolarije, izvedbu toplinsko-izolacijskog fasadnog sustava, zamjenu krovne konstrukcije te instalaciju sustava zaštite od munje. Trenutni energetski razred zgrade je C, dok će završetkom projekta zgrada biti svrstana u energetski razred B. Projektirana ušteda toplinske energije za grijanje nakon završetka projekta iznosi 68,74%. Izvođač radova je tvrtka ProMont Commerce d.o.o. iz Daruvar, dok usluge stručnog nadzora provodi tvrtka AB2 PROJEKT j.d.o.o. Daruvar, a usluge projektantskog nadzora provodit će tvrtka Daing d.o.o. koja je izradila tehničku dokumentaciju- prezentirala je Pepelnik.
10. lipnja 2019. godine započeli su radovi na energetskoj obnovi zgrade ukupne vrijednosti 1.323.323,75 kn.
Voditelj projekta iz Ministarstva unutarnjih poslova Franjo Šandrk se osvrnuo na projekt sa stajališta ministarstva te istaknuo da je projektom energetske obnove obuhvaćeno ukupno 25 policijskih postaja i uprava Ministarstva unutarnjih poslova diljem Republike Hrvatske. Rok za provedbu ovih projekata je kraj 2020. godine, a dinamiku diktiraju sredstva koja se financiraju iz državnog proračuna. Posebno je naglasio da su podaci iz prezentacije trenutno nešto malo drugačiji jer se podaci koji su u projektu i ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava temelje na procijenjenim vrijednostima dok su stvarni troškovi u omjeru 62% sredstava iz državnog proračuna, a 37,74% je iznos potpore Europske unije. Završetkom ove energetske obnove dobit će se uporabni prostor koji će trošiti puno manje energije, očekuje se smanjenje toplinske energije za grijanje za 68,74% potom smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za 57,26%. Znatno manje će biti emisije CO² u atmosferu, za gotovo 60%. Ugovoreni rok je četiri mjeseca od uvođenja u posao.   
O tijeku radova, projektu te nadzoru više su govorili predstavnici tvrtki sudionika u gradnji pa je tako glavni nadzorni inženjer iz tvrtke AB2 PROJEKT j.d.o.o. iz Daruvara Željko Šubara iznio podatke o tijeku radova koji u provedeni i koji su protekli bez većih problema izuzev velike količine padalina koje su malo usporile radove. U nastavku je iznio i faze radova koje će uslijediti, te podatak o godišnjoj uštedi na energiji koja iznosi oko 34 tisuća kuna. Prokurist i vlasnik izvođača tvrtke PROMONT-COMMERCE d.o.o. Vlado Koči  dodao je da se radovi odvijaju sukladno planiranim rokovima.   
Projektantski nadzor iz tvrtke DAING d.o.o. također iz Daruvara, provodi Mladen Knežević koji je pohvalio voditelja projekta iz MUP-a s kojim je bilo vrlo lako dogovoriti projektantski zadatak, a potom i izraditi potrebnu dokumentaciju. Radovi na energetskoj obnovi zgrade Policijske postaje Daruvar započeli su 10. lipnja ove godine, a završetak je predviđen 10. listopada ukoliko vremenske prilike budu naklonjene. Od ostalih govornika bili su inženjer gradilišta iz tvrtke ProMont Commerce d.o.o. iz Daruvar David Valdgoni, voditeljica Odjela materijalno-financijskih poslova Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Mira Stavinoha i načelnik Policijske postaje Daruvar Dalibor Čajsa.
Nakon radnog dijela konferencije svi zajedno su obišli gradilište te se uvjerili kako radovi teku sukladno projektu i u skladu s Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima.

Priopćenja | Planiranje i izgradnja