U Daruvaru obilježena 32. obljetnica pogibije trojice policajaca

  • Slika /PU_BB/Daruvar 2017/Daruvar 2023/Naslovna.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas su s nama posebno u mislima i srcima Miroslav, Ivan i Robert koji su svoje živote izgubili obavljajući ovaj častan, human i nadasve izazovan poziv

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Kod spomen obilježja u daruvarskoj Ulici Petra Svačića danas, 20. srpnja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast trojici policijskih službenika koji su ubijeni prije 32 godine.

Tog 20. srpnja 1991. godine, oko ponoći, u središtu Daruvara u Svačićevoj ulici iz neposredne blizine hitcima iz pištolja s leđa ubijeni su policajci Miroslav Polak, Ivan Rončević i Robert Žili koji su bili u redovitoj patroli. Oni su bili i prve braniteljske žrtve grada Daruvara.

Na obilježavanju su, uz obitelji i rodbinu poginulih policajaca, počast odali brojni predstavnici braniteljskih udruga proistekli iz Domovinskog rata s daruvarskog područja.

Vijenac su položili i načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić sa suradnicima i načelnikom Policijske postaje Daruvar Daliborom Čajsom. Potom su se ispred spomen obilježja žrtvama poklonili i saborski zastupnik Vladimir Bilek, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, te zamjenica gradonačelnika Grada Daruvara Vanda Cegledi s predstavnicima lokalne samouprave te mnogi drugi.

I danas, nakon 32 godine, s ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo se svih naših stradalih, poginulih i nestalih policajaca. Danas su s nama posebno u mislima i srcima Miroslav, Ivan i Robert.

Svake godine se prisjećamo tih teških trenutaka za hrvatsku policiju, u svitanju naše domovine Republike Hrvatske čija je sloboda plaćena krvlju. Njima u sjećanje pronosimo istinu o događajima iz Domovinskog rata na buduće generacije da se nikada ne zaboravi.  

Na kraju komemoracije održan je kraći vjerski obred.
 
U Domovinskom ratu je poginuo 761 policajac, od toga je 34 iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske. Nažalost, 27 policijskih službenika se još uvijek vode kao nestali, a od toga petero ih je iz naše policijske uprave.
 
 
P  O  V  J  E  S  N  I  C  A
 
Pogibija policijskih službenika Policijske postaje Daruvar
 
Dana 20. srpnja 1991. u kasnim večernjim satima u Daruvaru, u Ulici Petra Svačića iz neposredne blizine ubijeni su policijski službenici u patroli Robert Žili, Miroslav Polak i Ivica Rončević. Oni su bili i prve braniteljske žrtve grada Daruvara, a ubojstvo trojice policajaca bio znak da je rat počeo i u ovom kraju.

U kritično vrijeme policijska patrola Policijske postaje Daruvar koja je obavljala redovnu pozorničku službu na području grada u vremenu od 22 do 06 sati, kretala se Ulicom Petra Svačića. Patrola je bila naoružana službenim pištoljima koje je nosila u futroli. Odmah iza njih, na kraćoj udaljenosti u istom pravcu kretao se počinitelj koji im se približio na malu udaljenost te je iz pištolja ispalio dva hica u glavu Miroslavu Polak, jedan u glavu Robertu Žili te jedan hitac u tijelo Ivice Rončevića. Od navedenih hitaca Miroslav Polak i Robert Žili ostali su mrtvu na mjestu, dok je Ivica Rončević smrtno ranjen otišao do obližnjeg parka gdje je pao mrtav. Počinitelj je nakon toga produžio dalje prema gradu…

Mjesec dana nakon ubojstva trojice policajaca, 19. kolovoza 1991. godine u policijskoj postaji Daruvar izbila je pobuna. Srpski teroristi preuzeli su kontrolu nad postajom i kao taoce zarobili petoricu svojih kolega mladih policajaca. Iz postaje su uzeli oružje, vozila i sredstva veze te se odmetnuli u smjeru planine Papuk na pripremljenu lokaciju, a prilikom povlačenja granatirali su središte Daruvara.


 

Pisane vijesti