U Daruvaru građanima predstavljeni preventivno-edukativni projekti policije i Hrvatskog autokluba

  • Slika /PU_BB/Preventivne akcije/Autosjedalice/Autosjedalice Daruvar 0511/Autosjedalice Daruvar-naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cilj ovakvih edukacija i preventivnih aktivnosti policije i Hrvatskog autokluba je podići svijest među građanima i roditeljima te javnosti o važnosti sigurnosnih sjedalica i u njihovoj ulozi pri sprječavanju ozljeda i smrti djece kao putnika uslijed prometnih nesreća te stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Unatoč hladnom vremenu, danas, 5. studenog od 09.00 do 13.00 sati u Daruvaru, na Trgu kralja Tomislava, ispred Gradske vijećnice Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska u suradnji s Hrvatskim autoklubom organizirala je preventivno-edukativni program „KLIK sigurnosni pojas-navika odgovornog ponašanja“ i savjetovanje o sigurnom korištenju autosjedalica.

HAK-ov program obuhvaća interaktivnu edukaciju uz korištenje simulatora sudara i prevrtanja dok je policijska službenica za poslove prometne policije Sandra Pavlek educirala roditelje o sigurnom prijevozu djece u automobilima.  
 
Naime, statistički pokazatelji prikazuju da je u razdoblju od siječnja do rujna ove godine evidentirano 510 prometnih nesreća, što je povećanje za 9,2 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Evidentirane su četiri prometne nesreće s poginulim osobama, 169 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 337 prometnih nesreća s materijalnom štetom, odnosno na području naše županije svaki dan se dogode po dvije prometne nesreće.

Tijekom ove godine stradalo je 15 djece u prometnim nesrećama što je povećanje za 66,7 % u odnosu na prošlu godinu. Troje djece je zadobilo teške tjelesne ozljede i to dvoje kao vozači i jedno kao putnik. Nadalje, 12 djece je lakše ozlijeđeno i to dvoje kao vozači, devetero u svojstvu putnika i jedno u svojstvu pješaka.

Iz statističkih pokazatelja proizlazi da djeca najčešće stradavaju kao putnici u automobilima svojih roditelja i osoba koje za njih skrbe.

Cilj ovakvih edukacija i preventivnih aktivnosti policije i Hrvatskog autokluba je podići svijest među roditeljima i u javnosti o važnosti sigurnosnih sjedalica i u njihovoj ulozi pri sprječavanju ozljeda i smrti djece kao putnika uslijed prometnih nesreća te pružiti roditeljima relevantne, pravilne informacije o važnosti korištenja sjedalica i konkretne savjete o njihovom pravilnom korištenju, dok je namjena projekta „KLIK“ stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu.
 
Zajedničkim edukacijama građana o korištenju sigurnosnih sjedalica te nužnom korištenju pojasa doprinijet će se smanjenju stradavanja svih sudionika, a posebno djece u prometnim nesrećama.

Ovakvi projekti provode se uz podršku Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030.

Policijska postaja Daruvar je izložila dio svoje opreme koju policijski službenici koriste u svom radu, a policijski službenik Dalibor Lončar je u kontaktu s građanima dokazao koliko je policija iznimno značajna za društvo i zajednicu u kojoj živimo. 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica