Tijekom proteklog vikenda na prometnicama naše policijske uprave dogodilo se osam prometnih nesreća

Slika /PU_BB/Policija-ilustracije/Rotacija_krov.jpg
Foto: ilustracija

Sve prometne nesreće su bile samo s materijalnim štetama, a u nastavku iznosimo njihove okolnosti. 

U petak, 15. prosinca oko 09.45 sati, 70-godišnjak je upravljao svojim osobnim automobilom bjelovarskih registarskih oznaka kroz Trnovitički Popovac. Na ravnom cestovnom potezu započeo je nepropisno pretjecanje osobnog automobila bjelovarskih registarskih oznaka koji se kretao u istom smjeru, uslijed čega je došlo do udara lijeve bočne strane osobnog vozila u desnu bočnu stranu drugog osobnog vozila koje je neposredno prije već započeo pretjecanje vozila s kojim je upravljao 70-godišnjak.
Na vozilima je nastupila materijalna šteta dok povrijeđenih osoba nije bilo.
Protiv 70-godišnjaka slijedi izvješće o počinjenom prekršaju zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Istog dana, 15. prosinca oko 22.50 sati u Bjelovaru, 17-godišnjak je upravljao motociklom Ulicom Krste Frankopana. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Tome Bakača gdje se prometom upravlja semaforskim uređajima nije se zaustavio ispred raskrižja, već je ušao motociklom u raskrižje na znak crvenog svjetla za svoj smjer kretanja, uslijed čega je prednjim dijelom motocikla udario u osobni automobil koprivničkih registarskih oznaka s kojim je upravljao 33-godišnjak. On se u raskrižje ušao na znak zelenog svjetla za svoj smjer kretanja, zadržavajući smjer kretanja ravno. U prometnoj nesreći na motociklu i osobnom automobilu nastala je materijalna šteta, a ozlijeđenih osoba nije bilo.
Protiv 17-godišnjaka slijedi optužni prijedlog radi počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
U petak, 15. prosinca oko 23.30 sati, 15-godišnjak je upravljao prije stjecaja prava na upravljanje (nije navršio najnižu dob za upravljanje vozilom B kategorije) i još k tome pod utjecajem alkohola osobnim automobilom daruvarskih registarskih oznaka kroz Vrbovac, Vrbovačkom cestom u pravcu Daruvara. Vozilo kojim je upravljao nije u kretanju držao što bliže desnom rubu kolnika i na tolikoj udaljenosti da s obzirom na brzinu kretanja vozila, uvijete prometa te na stanje i osobine ceste, ne ugrožava druge sudionike u prometu i ne izlaže sebe opasnosti. Pritom je desnim kotačima vozila zahvatio bankinu, potom skliznuo u putni jarak po kojem se vozio do prilaznog mosta u kojeg je udario prednjim dijelom vozila. Od siline udara vozilo je odbačeno do kraja mosta od kuda je ponovno sletio u putni jarak po kojem je vozio da bi potom izašao na kolnik te se zaustavio na suprotnoj strani kolnika.
U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, a zbog izazivanja prometne nesreće i niza drugih prekršaja protiv 15-godišnjaka slijedi optužni prijedlog, a protiv 64-godišnjeg vlasnika osobnog automobila slijedi obavezni prekršajnog naloga jer kao vlasnik vozila nije smio dati vozilo na upravljanje osobi koja za to nema pravo.
 
U noći s petka na subotu, 15./16. prosinca, u Bjelovaru, nepoznati vozač upravljao je vozilom ulicom Željka Sabola. Vozila je udario u zadnji dio teretnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka, koji je bio propisno parkiran na proširenju paralelno uz kolnik. Na mjestu događaja pronađeni su dijelovi otpale plastike. Nakon prometne nesreće vozač se vozilom udaljio s mjesta događaja, a da vlasniku oštećenog vozila nije ostavio podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću. 
Slijedi kriminalističko istraživanje na utvrđivanju nepoznatog vozača i vozila s kojim je skrivio prometnu nesreću.

U subotu, 16. prosinca, oko 11.20 sati u Bjelovaru, 27-godišnjak je upravljao osobnim automobilom bjelovarskih registarskih oznaka Ulicom Tome Bakača. Uslijed alkoholiziranosti u jednom trenu skrenuo je vozilom u desno na travnatu površinu, a zatim je vozila udario u parkirani osobni automobil šibenskih registarskih oznaka koji je bio parkiran na kolnom ulazu u dvorište. Nakon prometne nesreće 27-godišnjak se s osobnim automobilom udaljio s mjesta događaja, a da vlasniku oštećenog automobila nije ostavio podatke o sebi i vozilu kojim je prouzrokovao prometnu nesreću.
Policijskih službenicu su istog dana pronašli vozača i osobni automobil s kojim je počinio prometnu nesreću.
Vozaču koji je bio pod utjecajem alkohola privremeno je oduzeta vozačka dozvola uz naredbu o određivanju mjere opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole na rok od 12 sati.
Protiv 27-godišnjaka slijedi optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Istog dana, oko 13.00 sati u Daruvaru, u Ulici Ljudevita Gaja došlo je do prometne nesreće tako što je nepoznati vozač, upravljao osobnim automobilom i vožnjom unazad s parkirališta udario u bočnu stranu osobnog automobila daruvarskih registarskih oznaka vlasništva 39-godišnjaka koji je bio propisno parkiran na obilježenom parkirališnom mjestu.
Nakon prometne nesreće nepoznati vozač je osobnim automobilom napustio mjesto događaja, a da tom prilikom iako je bio dužan vlasniku oštećenog vozila nije ostavio podatke o sebi i vozilu kojim je prouzročio prometnu nesreću.
I u ovom događaju slijedi kriminalističko istraživanje.
 
U noći, 17. prosinca u 03.40 sati, policijski službenici su u Bjelovaru, u Mlinovcu naišli na vozilo koje je sletjelo u putni jarak i u kojem se nalazila jedna osoba.
Očevidom je utvrđeno da je 51-godišnjak upravljao svojim osobnim automobilom bjelovarskih registarskih oznaka kroz Vidikovac. Dolaskom do raskrižje s Mlinovcem skrenuo je u ulicu iako na ulazu u ulicu stoji vidno postavljen prometni znak „zabrana prometa u jednom smjeru“. Uslijed neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste (zavoj, javne rasvjete nema), izgubio je nadzor nad upravljačem vozila i sletio preko betonskog bloka u putni jarak.
U ovoj prometnoj nesreći na vozilu je nastala materijalna šteta, a ozlijeđenih osoba nije bilo.
51-godišnjak koji je bio pod vidnim utjecajem alkohola je odbio alkotestiranje, a kod sebe nije imao vozačku dozvolu. On je doveden u službene prostorije policije gdje je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv njega slijedi optužni prijedlog i obavezan prekršajni nalog radi počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
U nedjelju, oko 06.55 sati u Bjelovaru, u Ulici Krste Frankopana, 68-godišnja vozačica je upravljala osobnim automobilom bjelovarskih registarskih oznaka. U jednom trenutku započela je pretjecanje vozila i pritom prednjom desnom stranom udarila u prednji lijevi dio vozila također bjelovarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 48-godišnjak. On se kretao ispred i već je usporio s vozilom, dao lijevi pokazivač smjera i započeo radnju vozilom skretanja u lijevo. U prometnoj nesreći na oba vozila nastala je materijalna šteta.
Protiv 68-godišnjakinje slijedi obavezni prekršajni nalog radi počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Pisane vijesti | Promet i vozila