Suzbijanje rizičnih ponašanja mladih

Slika /PU_BB/slike vijesti/policija05.jpg

Policijski službenici će i dalje prilikom obavljanja svojih svakodnevnih poslova posebnu pozornost u večernjim satima obratiti upravo na maloljetnike u „noćnim izlascima“, a sve u cilju njihove sigurnosti i zaštite od nezakonitih radnji i njihovih posljedica

Foto: ilustracija

Početak školske godine 2019./2020. obilježile su pojačane preventivno – represivne aktivnosti policije radi suzbijanja rizičnih ponašanja mladih na području PU bjelovarsko-bilogorske.
 
Tako je ova policijska uprava u dane vikenda 06./07., 07./08., 13./14., 14./15., 21./22., 27./28. i 28./29. rujna postupala s ciljem zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika s posebnim osvrtom na zakonske odredbe iz čl. 93 Obiteljskog zakona, čl. 13 Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i na zakonsku odredbu iz čl. 20 Zakona o prekršajima protiv JRM-a. Tijekom navedenih dana dvije maloljetne osobe su zatečene u konzumiranju alkohola na javnom mjestu čime su počinile prekršaje iz članka 20. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, 16 maloljetnika (u dobi do 16 godina starosti)  je zatečeno u noćnom izlasku odnosno u kršenju odredbe iz čl. 93 Obiteljskog zakona u vezi čega slijede obavijesti nadležnim Centrima za socijalnu skrb, te su utvrđena 2 prekršaja iz čl. 13 Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti - zabrana usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol u ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina, zbog čega slijede optužni prijedlozi Općinskom sudu u Bjelovaru, Prekršajni odjel protiv pravnih osoba i odgovornih osoba u pravnoj osobi. Jedan mlađi punoljetnik je zatečen i uhićen zbog počinjenja kaznenog djela omogućavanja trošenja droga iz čl. 191 st. 1 Kaznenog zakona i kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama iz čl. 190 st. 2 KZ-a.
 
Pozivamo roditelje, skrbnike i one koji se brinu o maloljetnicima, da u cilju pravilnog razvoja svog djeteta vode brigu gdje se ono nalazi, kada se iz izlazaka vraća kući te u kakvom se društvu kreće i slično.
 
Naime, uslijed nepostojanja ili nedovoljnog nadzora od strane roditelja, staratelja ili drugih osoba kojima je ova, možemo reći rizična i nadasve ugrožena skupina povjerena na brigu i skrb, maloljetnici se mogu odati skitnji, nekontroliranim noćnim izlascima i izlascima u ugostiteljske objekte te druženju s asocijalnim osobama. Tako njihov boravak u noćnim satima na javnim mjestima predstavlja za njih potencijalnu opasnost da postanu žrtve raznih kaznenih ili prekršajnih djela. Također, postoji realna opasnost da se odaju konzumaciji raznih sredstava koja izazivaju ovisnost npr. cigarete, alkohol, droge i slično. Prilikom preuzimanja djeteta u policijskoj postaji roditelji budu upozoreni na kršenje odredbi članka 93. Obiteljskog zakona, a kojom se u vremenu od 23 do 5 sati zabranjuje boravak djece i mlađih maloljetnika (onih koji nisu navršili 16 godina) na javnom mjestu bez pratnje roditelja, odnosno skrbnika ili druge osobe od povjerenja. Roditelji također budu upozoreni da ako se nastavi s kršenjem spomenutih odredbi mogu odgovarati i za počinjenje kaznenog djela „Povreda djetetovih prava“. O svim ovakvim slučajevima budu upoznati i nadležni Centri za socijalnu skrb koji poduzimaju daljnje mjere iz svoje nadležnosti.  
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon