Što se dogodi kada policija pronađe, a što kada građani sami dragovoljno predaju oružje?

Slika /PU_BB/Manje oružja, manje tragedija/Pištolj.jpg
Foto: ilustracija

Tijekom postupanja policijskih službenika za kazneno djelo prijetnje u jednom mjestu na području općine Kapela, od 74-godišnjeg muškarca su oduzeli jednu ručno izrađenu pušku i 108 komada malokalibarskog streljiva što je u svom posjedu imao protuzakonito tako da protiv njega slijedi adekvatna prijava.

Da se tako nešto ne dogodi i njemu, 48-godišnji Bjelovarčanin je donio dobru odluku i jučer nam dragovoljno predao jednu automatsku pušku, sedam pripadajućih spremnika i 500 komada streljiva, a što je također u svom posjedu imao nezakonito, ali je on dragovoljno predao. Od njega oduzeto oružje i streljivo je pohranjeno u skladište ubojite opreme do uništenja. Ovoj osobi pohvala i zahvala što je prepoznala značaj naše kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

Ministarstvo unutarnjih poslova više od 17 godina neprekidno provodi preventivno-edukativnu akciju „Manje oružja, manje tragedija“ s ciljem veće sigurnosti građana, a kojom je omogućena dragovoljna predaja neregistriranog oružja i drugih eksplozivnih sredstava bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija. To je najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti UN-a u kojoj su dosada sudjelovali brojni građani Hrvatske i pritom policiji predali veliku količinu oružja i drugih eksplozivnih sredstava.
 
No, unatoč sustavnoj kampanji i upućenim pozivima, i dalje neki građani ne žele registrirati eksplozivna sredstva već ih protuzakonito čuvaju u svojim domovima pa je policija po pronalasku prinuđena ih sankcionirati.
 
Kako ne bi bili sankcionirani, pozivamo i dalje građane da se pridruže akciji „Manje oružja-manje tragedija“ i dragovoljno predaju nelegalno oružje, streljivo i ostala minsko-eksplozivnih sredstava te svoj dom učine sigurnijim.


 

Stranica