Stanje sigurnosti u cestovnom prometu tijekom 2019. godine

Slika /PU_BB/Promet/B1poster-B-fc163bd199.jpg

Apeliramo na sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti

Foto: ilustracija

U 2019. godine na području  Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske došlo je do blagog pogoršanja stanja sigurnosti. Evidentirano je 9 prometnih nesreća s poginulim osobama, odnosno jedna prometna nesreća više ili povećanje za 28,6 % u odnosu na 2018. godinu. Ukupno je evidentirano 676 prometnih nesreća, što je 94 prometnih nesreća ili 12,2 % manje u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Evidentirano je i 258 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 409 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Tijekom 2019. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske u prometnim nesrećama poginulo je 9 osoba, a prošle godine 8, što je povećanje za 12,5 % u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Teško je ozlijeđeno 57 osoba, što je smanjenje za 39,4 %, 274 osobe su zadobile lake tjelesne ozlijede, što je smanjenje za 4,2 % u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.
Do ovog blagog pogoršanja stanja došlo je u studenom i prosincu 2019. godine, odnosno s početkom zimskog računanja vremena, bržeg sumraka, smanjene vidljivosti te pogoršanja vremenskih uvjeta i stanja kolnika.
Sagledavajući posljedice sudionika prometnih nesreća po svojstvu u razdoblju od siječnja do prosinca 2019. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske u prometnim nesrećama poginulo je 8 vozača i 1 pješak.

Najviše prometnih nesreća bilo je zbog slijetanja vozila s ceste (162), bočnih sudara (137) i sudara iz suprotnih smjerova (95).
Najčešća okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama bile su ostale greške vozača (122), brzina neprimjerena uvjetima (119) i nepoštivanje prednosti prolaska (107).
Evidentirano je 140 prometnih nesreća kojima je uzrok nepropisna brzina i brzina neprimjerena osobinama i stanju ceste, od čega su četiri  prometne nesreće s poginulim osobama, 72 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 64 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Najviše prometnih nesreća dogodilo se u srijedu i ponedjeljak, a prometne nesreće s poginulim osobama kojima je uzrok brzina evidentirane su u nedjelju, ponedjeljak i četvrtak.
Što se tiče vremenskog razdoblja, najviše prometnih nesreća događa se od 16,00-18,00 sati, odnosno upravo u vrijeme odlaska s posla i obavljanja svakodnevnih obaveza.
Najviše prometnih nesreća uzrokovali su vozači u dobnoj skupini od 30 do 54 godine.

Prometne nesreće s poginulim osobama prouzrokovane su osobnim automobilom, motociklom, mopedom, traktorom i teretnim automobilom. Najviše prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama prouzrokovane su osobnim automobilima.

Tri vozača pod utjecajem alkohola poginula su u prometnim nesrećama, također su takvi vozači prouzročili 64 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, i 84 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Tijekom 2019. godine u prometnim nesrećama nije bilo poginule djece, dvoje djece je teško tjelesno ozlijeđeno, jedan kao vozač i jedan kao putnik u osobnom automobilu, dok je 16 djece lakše tjelesno ozlijeđeno i to dvoje djece kao vozači, 13 djece kao putnici i jedno dijete kao pješak.

U prometnim nesrećama stradalo je 28 pješaka, od kojih je jedan poginuo, 9 je teško a 18 lako tjelesno ozlijeđeno.

Također su evidentirane 22 prometne nesreće u kojima su vozači bicikla ozlijeđeni i 3 prometne nesreće u kojoj je nastupila materijalna šteta.

U 2019. godini evidentirana je jedna prometna nesreća u kojoj je vozač mopeda smrtno stradao, 15 prometnih nesreća u kojima su vozači mopeda ozlijeđeni i jedna prometna nesreća u kojoj je nastupila materijalna šteta. Evidentirano je povećanje prometnih nesreća u kojima su učestvovali vozači mopeda za 30,77 % u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, odnosno ovo je jedina stavka u kojoj se bilježi pogoršanje stanja u odnosu na 2018. godinu.

Iste godine evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom u kojoj je učestvovao vozač motocikla, odnosno evidentiran je jednak broj prometnih nesreća s poginulim osobama kao i u istom razdoblju prošle godine. Evidentirano je 7 prometnih nesreća u kojima su vozači motocikla ozlijeđeni i tri prometne nesreće u kojima je nastupila materijalna šteta. Evidentirano je smanjenje prometnih nesreća u kojima su učestvovali vozači motocikla za 45 % u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Nadalje, tijekom prošle godine za 4,32 % povećan je broj poduzetih mjera prema vozačima za prekršaje koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća, odnosno za prekršaje nepoštivanja prometnog znaka, nepropisne uporabe mobitela, nekorištenje pojasa, vožnje pod utjecajem alkohola i nepropisne brzine i brzine neprimjerena osobinama i stanju ceste.

PU bjelovarsko-bilogorska je tijekom 2019. godine provela i organizirala 30 županijskih akcija te u tim akcijama sankcionirala 762 prekršaja. Provedeno je 165 lokalnih akcija, odnosno akcija koje su provele same policijske postaje.

Aktivnosti su bile usmjerene na zahvaćanje najtežih prometnih prekršaja koji su u uzročnoj vezi sa događanjem prometnih nesreća, a osobito upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droge, prekoračenje dopuštene brzine kretanja vozila, upravljanje bez položenog vozačkog ispita i za vrijeme zabrane, prekršaji mladih vozača, prekršaji vozača teretnih vozila i autobusa, traktora, poljoprivrednih strojeva, mopeda, motocikla, bicikla i pješaka, upravljanje neregistriranim, tehnički nepregledanim i neosiguranim vozilima, nekorištenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige te nepropisna upotreba mobitela.

Također, tijekom 2019. godine policijski službenici su proveli 270 preventivnih aktivnosti, kao što su sastanci, razne preventivne akcije, ispiti za bicikliste, edukativni poligoni i info-pultovi itd.
Za istaknuti je da se od ove školske godine u svih 26 osnovnih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije provodi Program osposobljavanja za upravljanje biciklom za učenike petih razreda osnovnih škola, dok je prethodnih godina bilo uključeno svega 9 osnovnih škola. Na taj način želimo povećati razinu prometnog znanja i prometne kulture naših biciklista te apeliramo na roditelje da svoju djecu uključe u ovu izvannastavnu aktivnost prvenstveno zbog sigurnijeg sudjelovanja djece u prometu.

Policijski službenici su tijekom 2019. godine ostvarili zaista velik broj preventivnih i represivnih aktivnosti te ovom prilikom apeliramo na najrizičnije i najranjivije kategorije sudionika u cestovnom prometu: pješake, mlade vozače, vozače mopeda i motocikla, bicikliste, djecu i osobe starije životne dobi, da i sami poduzmu mjere samozaštite za sigurno sudjelovanje u prometu, prvenstveno u uvjetima smanjenje vidljivosti kao što je nošenje reflektirajućih prsluka i reflektirajuće odjeće.

Prioritet ove Policijske uprave i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa je održavanje broja smrtno stradalih sudionika u prometnim nesrećama do 5 poginulih na 100.000 stanovnika, iako je ovo izražavanje brojkama grubo, to je realnost te apeliramo na sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti u našoj županiji.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila